Руска рулетка: 5 от най-опасните дестинации на планетата

Преди да си стегнете багажа, помислете още веднъж

0
 

Сподели

Shares

Рей Бредбъри някога е казал:

„Поемането на рискове прилича на скачането от скала и научаването да летиш по време на падането

Ако поне веднъж през живота си, сте поемали риск, по-голям от този да плувате нощем в открити води, то следващите редове биха ви заинтригували.

Обичате ли опасности и истории с непредсказуем край? 

Сбогувайте се с кучето и лаптопа, защото поемаме към най-опасните дестинации на планетата. Дали ще се върнете? Зависи колко далеч искате да стигнете…

Халф Доум, Йосемити (Half Dome, Yosemiti)

Халф Доум е една от най-поразителните скали в света. Намира се в планината Йосемити, САЩ, в страховитите източни периферии на Националния парк Парк Рейнджърс . Зловещата скала привлича туристи, предизвикващи себе си в неравна битка с върха. Изкачването е изключително рисковано и ако не сте сигурни във възможностите си, по добре не поемайте нагоре.

ВИЖТЕ: Пътешествия за всеки: 9 приключенски дестинации от цял свят

В случай, че все пак сте твърдо решени да успеете на Халф Доум, едно е сигурно: трябва да сте в добра физическа форма. Изкачването до върха включва пешеходен преход на 25 км и според мението на експертите ще отнеме около 12 часа. Последната част е най-страшната и изисква използването на въжета, прикрепени към гранитната скала за финалните 120 м. Рискът от подхлъзване е изключително голям. Ако все нищо не може да ви спре, просто не гледайте надолу, докато се изкачвате!

Хуа Шан, Китай (Hua Shan, China)

Планината е разположена в китайската провинция Шанси и поемането по нея, прилича по-скоро на разказ на Стивън Кинг, отколкото на забавно приключение. Считан за най-опасния преход на Земята, Хуа Шан е предизвикателство за крайни авантюристи Опасностите, които крие могат да доведат до много тежки последствия. И все пак, ако това е мисията на живота ви, бъдете много внимателни и добре подготвени.

Маршрутът по Хуа Шан няма аналог. Балансиране по тесни скални первази, ужасяваща разходка по дъска, премерени стъпки по стръмни трасета, са само част от това, което ви очаква там. Опасността се увеличава, в случай, че трябва да се разминете с някой в противоположната посока. Тогава е необходимо да се вкопчите в изсечените скални неравности и да се надявате да попаднете на верига, на която да се закачите, в противен случай дори вятърът може да е отговорен за падането ви в пропастта. Ако все още Хуа Шан е мечтата от която не бихте се отказали, то внимавайте много!

Боа Виажен, Бразилия (Boa Viagem, Brazil)

Aко филмът „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо е преобърнал представите ви за „райска земя“, то искаме да ви предупредим, че това не се случва само по филмите. Също толкова красив плаж, криещ ужасяваща опасност, намираме в Бразилия. В Ресифе, на зашеметяващия североизточен бряг, слънцето се оглежда върху кристални води и златист пясък. Боа Виажен изглежда като идеалното място за вашата ваканция, НО може би трябва да помислите още веднъж преди да се гмурнете в привличащите води на океана. Питате се какъв е проблема?  Страховити тигрови и бичи акули патрулират бреговете и винаги търсят следващата си жертва. 

Вижте: Екстравагантни туристически дестинации за хардкор пътешественици

Районът не винаги е бил толкова опасен. Морските експерти обвиняват разпростиращия се Порт Суапе, построен недалеч от тук през 80-те години на миналия век, за нарушаване на морския живот на региона, превръщай го в едно от най-смъртоносните места на планетата. Ако все пак не сте отказали от това райско кътче и упорито искате да се попечете под бразилското слънце, не влизайте в океана!

Натрон, Африка (Natron, Africa)

Необичайното езеро Натрон е разположено в Северна Танзания, близо до границата с Кения. Това е странно място, призовава любопитните и ги изкушава да поплуват в тайнствените му води. Но това в никакъв случай не трябва да се допуска. Силно алкалните води тук биха могли да бъдат много враждебни към  живота  ви. Тези, които се приближават прекалено близо до водите на езерето, съжаляват след това.

Ако червеният цвят значи опасност, то предупредителните знаци на Натрон са очевидни. Това богато на минерали содово езеро привлича окото с живите си цветове и завладяваща повърхност. Но отровната среда принуждава малко живи същества да го изберат за свой дом. Безбройните фламинго са забележително изключение – бреговете на езерото Натрон са основна среда за размножаване на ярко розовите птици. Искате да ги видите? Няма проблем, само не се приближавайте до токсичните езерни води, защото последиците могат да бъдат ужасяващи.

Данакилската депресия, Етиопия (Danakil Depression, Ethiopia) 

Мислите да посетите пустинята Данакил? Рискувате твърде много. Тази негостоприемна земя се нарежда сред най-опасните места на планетата. Животът на хората, които живеят близо до етиопската граница е изключително труден. Еритрея е най-горещо обитаваното място на Земята, температурите достигат редовно 45 градуса. Въздухът съдържа токсични газове, което затвруднява дишането. И колкото и да си мислите, че сте свикнали на мръсен градски въздух, повярвайте, тук нещата са доста по-сериозни.

Лежащ в геологична депресия далеч под морското равнище, Данакил помещава безброй басейни, бълбукащи серни извори, вулкани и кисели езера. Често наричан „Порталът към ада“, прякорът му е напълно заслужен. Мрачен и безплоден, с недостиг на кислород, Данакил приквлича авантюристите, независимо от очевидните рискове. Не сте се отказали от идеята да посетите това зловещо място? Тогава не се задържайте там прекалено дълго.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.