Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем обувки за фрийстайл и фрийрайд

Обувки, с които да "разцепиш" пудрата

0
 

Сподели

Shares

И тази зима грабваме ските и се отправяме на дълго приключение из заснежени върхове и планински склонове. Желанието ни да излезем извън рамката на стандартното пистово каране надделява и вече сме напълно готови да се отдадем на ново начинание – свободния стил.

 Срещаме се с доказаното име в света на фрийстайл и фрийрайд ските – Тони Черешаров, за да ни даде безценни съвети, почерпени от собствения му опит, за избора на обувки за извънпистово каране.

Какво е важно за теб при избора на обувки за фрийстайл? 

Когато говорим генерално за избора на ски обувки, независимо дали е за фристайл или фрирайд, е важно да се обърне внимание на няколко основни неща:

Препоръчително е да си измерите крака за да сте наясно, какъв размер обувка търсите. В повечето ски магазини разполагат с подобни уреди и много бързо може да видите колко ви е широко и дълго ходилото. Това ще ви помогне с насоката за различни модели обувки(по-широки/по-тесни и тн.). Следващото важно нещо е твърдостта на дадената обувка или иначе казано „флекса“.

При фристайл обувките, аз лично се ориентирам към флекс 120. Ако обмисляте да карате по-сериозно и на по-големи скокове е хубаво обувката да е малко по-твърда и да е в състояние да издържа на големи компресии. Именно заради въпросните компресии този тип обувки са с по-меки стелки, а някои имат и допълнителни шок абсорбъри, които доста помагат и омекотяват приземяванията.

Фотография: Петър Диманов
Фотография: Петър Диманов

С какви обувки караш в момента фрийстайл?

Карам с Dalbello IL Moro 120. Това е обувка, с която спокойно може да се кара сериозно както фристайл така и фрирайд. Тя е с три щраймера, като средният е разположен под 45 градуса за да може максимално да обхване петата и да не позволява движението ѝ в обувката. Също така, най-долният щраймер е обърнат и закопчаването му е от горната част на обувката, което го предпазва от странични удари в камъни, клони и тн.

Повечето обувки Dalbello са изградени от три части: долна част по стъпалото, задна част при прасеца и предна част с пластмасов език, който затваря цялото нещо. По този начин обувката е много здрава, флекса се усеща много добре и много лесно се обува.

Карал съм фрийстайл с двата модела Dalbello IL Moro като разликата при новия модел е, че е направен от рециклирани материали.

Фотография: Ангел Попов
Фотография: Ангел Попов

Какво  да търсим, когато си избираме обувки за фрийрайд? 

Обувките за фрирайд обикновено са малко по-твърди от тези за фрийстайл(120-130 флекс), но разбира се това до голяма степен зависи и от предпочитанията на самия скиор.

В последно време търсенето на така наречените комбинирани обувки е доста голямо. Това се дължи на факта, че хубавите терени за каране често не са достъпни от лифтовете в курорта, което налага ползването на панти и колани. Комбинираните обувки разполагат с два режима (каране и ходене). Когато ходите обувката позволява по-голямо ротиране на горната ѝ част. Tези обувки са и сравнително по-леки отново, за да улеснят придвижването нагоре. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем ски за фрийстайл и фрийрайд

На какви обувки разчиташ, карайки фрийрайд?

Малко по-твърди – флекс 130 е идеален за мен. Комбинирани обувки с режим ходене помагат, защото ти позволяват по-голям наклон. Обувката е по-гъвкава.

Системата, на която разчитам е същата като при обувките за фрийстайл – имат термо чорап, някои имат три или четири щраймера, но и при при тях го има този, който ти прибира петата. За мен това е много важно – карал съм обувки с два щраймера, както и с четири и последните за мен са най-удобни.

Имам една интересна история от преди години: Карам на Рилски езера с нови обувки на няколко карания и се пускам през езерата, скачам от една скала, правя трикове… Слизам долу и виждам, че всички щраймери са откопчани и си казах: „Тези обувки държат крака ми и без да шавам много, много.‘‘ Тогава бях много впечатлен от това нещо. Много добре ми прилепнаха към крака.

Фотография: Ангел Попов
Фотография: Ангел Попов

Аз карам фрийрад с Dalbello IL Moro 120. Идеята на обувката е да ти е удобна и кракът ти да свикне с нея.

IL Moro е предпочитан модел от професионалисти и freestyle скиори по света. С Cabrio design и множество технологии, които работят заедно за да осигурят висока ефективност и оптимален комфорт. Одобрени от Pro rider.

Кое е актуалното при избора на обувки за фрийрайд?

Повечето фрийрайдъри пантят или ходят пеша със ските на гърба. Аз досега така съм го правил, но това е изключително тежко. Идеята е да ти е удобно до мястото, където ще стигнеш. Дали ще е с панта или с точки, които се забиват отстрани, няма значение.

Комбинираните обувки са новият тренд. Dalbello LUPO е обувка от такъв тип.

DALBELLO LUPO AIR 130 UNI са  ски обувки за професионалисти. Подходящи за извънпистово каране.

 

Висок клас, супер лека ски обувка със средно тегло от само 1300гр. С революционна конструкция (без език), направена от Grillamid Air, която дава добро представяне както нагоре по хълма, така и при спускане.

Толкова много хората искат да излизат извън пистите, да правят всякакви неща със ските и обувките си. Има комбинирани автомати, точкови автомати, с които да пантиш нагоре, щракаш едно копче и стават алпийски автомати. Така се променя самия шейп на обувката. Това е най-доброто от двата свята – надолу си караш с хубав автомат, който знаеш, че ще ти държи, а нагоре си с най-лекия начин на вървене.

Вижте актуална ски екипировка в магазините на Спорт Депо и на sportdepot.bg

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.