Пробуждането на фрийстайла

Само до преди няколко седмици не можехме да се похвалим с голям избор откъм фрийстайл инфраструктира. Но с настъпването на март, нещата се промениха и снежните атракции се възродиха с голяма сила.

0
 

Сподели

Shares
Дончо кани 2018/ ски – Тони Черешаров/ фотограф – Виктор Троянов

Март е любимият месец на скиорите и бордистите, както за фрийрайд, така и за фрийстайл. Всички вече са позагрели и във форма. По-мекото време, добрата снежна покривка и дългите слънчеви дни предразполагат и вдъхновяват за каране и трикове. Пък и повечето от фън парковете ни, като че ли се пробуждат през март?!

Дончо кани 2018/ фотограф – Виктор Троянов

Само до преди няколко седмици не можехме да се похвалим с голям избор откъм фрийстайл локации. Тогава, ако трябваше да направим сравнение със снежните съоръжения в миналото, бихме казали, че фрийстайлът откъм места за практикуване e в застой. Но с настъпването на март, нещата се промениха и снежните атракции се възродиха с голяма сила.

София фън парк

София фън парк

В началото на месеца Витоша зарадва любителите на зимните спортове с направата на нов фрийстайл кът, непосредствено до хижа Алеко. Инициативата е на „Български сноуборд съюз“, които искат да допринесат за развитието на София като фрийстайл дестинация. Да припомним, че допреди десет години подобна фрийстайл зона съществуваше.

Ски и борд фристайл парк, х. Алеко. Ski & snowboard freestyle park at Aleko hut.

Sofia's sports Представяне на ски и борд паркa до х. Алеко. Със съдействието на Fun Park Sofia

Публикувахте от Sofia's sports в Понеделник, 4 март 2019 г.

И най-хубавото – присъствието на десетки амбицирани деца и младежи, които определено са бъдещето на този спорт.

София фън парк

Сноу парк Пампорово

Сноу парк Пампорово

На 1-ви март, сноу парк Пампорово, мястото с най-големи традиции във фрийстайла, също официално откри сезона. Още от първия ден, паркът стана притегателна сила за скиори и бордисти. И най-хубавото – присъствието на десетки амбицирани деца и младежи, които определено са бъдещето на този спорт.

Сноу парк Пампорово

Зоната разполага с една основна линия и 5 секции, включващи рейлове, фънбоксове, различни по размер скокове и първият изграден в България Спайн. През сезона Пампорово е домакин на редица състезания по Слоуп стайл и Биг еър.

Осогово фън парк

Осогово фън парк

Запазена марка за фрийстайл е паркът на Осогово. Това е комплексът, който този сезон стартира още през февруари. Макар и по-малък, паркът е оборудван с оръдия за сняг, нощно осветление и влек. Перфектното място за тепърва навлизащите в спорта. Това е първият парк, който приема европейска купа по сноуборд. Тук също се провеждат републикански и международни състезания. Осогово фън парк е блестящ пример как може да се развива една фрийстайл зона почти целосезонно. От тази година посетителите, които притежават мултиспорт карти, могат да се възползват от съоръженията.


Георги Пелтеков – Гумата показва задно салто/ Neverknow Productions

Фън парк Банско

Фън парк Банско/ снимка – banskoski.com

След няколкогодишно затишие, този месец и Банско се нареди към курортите, които предлагат фън парк зона. По думите на запалени карачи, в момента това е и мястото с най-сериозни скокове и най-дълга линия. Теренът предлага два скока в серия последвани от шест рейл секции в различни варианти.

Дончо кани

Дончо кани 2018/ ски – Ники Малкия/ фотограф – Виктор Троянов

Не можем да не споменем и единственото по рода си събитие в края на сезона, което обединява скиори и бордисти, големи и малки, фрийстайл и фрийрайд в едно. Дончо кани е среща на хора от общността, далеч от курорта, високо в планината, където всеки кара съвсем освободено.

Дончо кани 2018/ ски – Тони Черешаров/ фотограф – Виктор Троянов

Дисциплините са два – биг мауантийн ски и фрий слоуп стайл. Всяка година именно фрий слоуп стайла дърпа нивото все по-нагоре и откъм изградено трасе, и откъм каране. В миналогодишното юбилейно издание за пръв път станахме свидетели на огромни двадесет метрови метрови летежи, както и двойни салта, неща, които не сме предполагали, че ще видим в България.

Дончо кани 2018/ ски – Тони Черешаров/ фотограф – Виктор Троянов

Къде сме ние?

От към каране, спокойно можем да кажем, че спортът у нас е станал по-масов и нивото на триковете е скочило. В европейски и световен план обаче сме доста далеч, откъм школи и инфраструктура. Ако вземем за пример Алпите, всеки среден курорт предлага фън парк на доста високо ниво с поддръжка през целия сезон. Тази инвестиция се връща като привлича повече млади таланти и изгражда атлети от съвсем ранна възраст. Надяваме се българската ски федерация и ски курортите ни да влязат в крак с времето и адекватно да подпомогнат едно от най-популярните направления в ските сред младите, което засега се поддържа от шепа ентусиасти и доброволци.


Марти на 10 разцъква на скоковете в Осогово фън парк/ FreeskiBG

Бъдете като Марти

Всичко за фън парк София можете да следите тук.
Всичко за Пампорово сноу парк можете да следите тук.
Всичко за Осогово фън парк можете да следите тук.
Повече за Дончо кани можете да научите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.