За обувките на Кипчоге, рекордите и етичните граници в спорта

Дава ли революционният модел на Nike несправедливо предимство на атлетите?

0
 

Сподели

Shares

Обувките на Кипчоге

В своя профил в Instagram бившият маратонец Райън Хол пише:

„При цялото ми уважение към Елиуд Кипчоге, който определено е най-великият атлет на всички времена, независимо с какви обувки бяга, когато обувната компания вкара в обувката няколко карбонови подложки с възглавници, между тях, това вече не е обувка. Това е нещо съвсем ново, даващо явно преимущество, пред състезателите, които не са обути с такива маратонки. Просто се надявам, че IAAF ще се погрижи да осигури честна платформа за всички участници на предстоящите Олимписйки игри и сериите World Marathon Majors“

Коментарът му идва по повод достижението на кенийския атлет, който на 12 октомври счупи историческата бариера от под два часа за маратонско бягане. Кениецът реализира време от 01:59:40 ч., резултатът му обаче няма да бъде зачетен за рекорд, тъй като не е проведено под формата на състезание, а атлетът е придружаван от сменящи се отбори от пейсъри, за поддържане на темпото.

Макар и в силно контролирана среда, Елиуд Кипчоге доказа, че е възможно 42 км да бъдат пробягани за по-малко от 2 часа. Въпреки впечатляващия успех, виенският му „експеримент“ си спечели и не малко критики, голяма част, от които са насочени именно към обувките на състезателя – Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Обувките на Кипчоге
Източник: runnersworld.com

Какво представляват Nike ZoomX Vaporfly NEXT% и какво ги прави специални?

Това са обувки за бягане, призвани да чупят рекорди – както гласи рекламата им. Използваната в тях технология позволява значително подобрение на производителността – вградената в дебелата им пенеста подметка извита плоча от въглеродни нишки достига до 4% по-висока ефективност.

Успехът на този модел се дължи най-вече на намалената маса, добавянето на повече възглавници към междинната подметка и три карбонови твърди плочи в предната част. Според изследванията на Nike, тези нововъведения позволяват при едно и също количество изразходвана енергия, атлетите да увеличат скоростта си преди да достигнат тавана на своите възможности.

Обувките на Кипчоге
Снимка: stuff.co.nz

Конфликтът

В IAAF вече е постъпило оплакване от група водещи атлети, начело с италианския бегач на дълги разстояния Джани Демадона, които призовават обувките да бъдат изследвани от експерти. Според тях, тези обувки съсипват спорта, давайки на атлета несправедливо предимство. Като аргумент се посочва, че откакто Nike реализира серията Vaporfly през юли 2016 г., световният рекорд на Денис Кимето за 2014 г. от 2:2:57 ч. е подобряван пет пъти, винаги от спортист, екипиран с въпросните маратонки.

Към тази статистика можем да споменем и достижението на Бригид Косгей, която, ден след изявата на Кипчоге, счупи рекорда при жените на маратона в Чикаго – също с помощта на маратонки Vaporfly.

В изявление от 15 октомври говорител на IAAF oтбелязва: „Ясно е, че някои технологични достижения дават на спортистите помощ, противоречаща на ценностите на спорта. Предизвикателството пред IAAF е да намери правилния баланс в техническите правила, между насърчаването на развитието и използването на нови технологии в леката атлетика и запазването на основните характеристики на спорта: достъпност, универсалност и справедливост.“

В сегашните правила на IAAF се посочва, че „обувките не трябва да бъдат конструирани така, че да дават на спортистите всякаква несправедлива помощ или друго предимство – и всеки тип обувки трябва да бъде разумно достъпен за всички, в духа на универсалността на леката атлетика“.

Обувките на Кипчоге

Размисли на финала

Техническият прогрес винаги е бил част от спорта и в много отношения казусът с Nike ZoomX Vaporfly не представлява проблем. Все пак без краката на Кипчоге 01:59:40 може би все още щеше да е мит. Въпросът обаче е, че малко иновации имат такова мигновено влияние върху спорта, като това на Vaporfly. Подобреното представяне на атлетите, ползващи ги, не е постигнато постепенно през годините, а почти веднага след появата на въпросния модел. Това води до поставянето на логичния въпрос, чийто отговор предстои да разберем – прекрачена ли е етичната граница в спорта?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.