Бригид Косгей счупи рекорда в маратонското бягане при жените

Кенийката регистрира време от 2:14:4 ч. на маратона в Чикаго

0
 

Сподели

Shares

Косгей рекорд

След като кениецът Елиуд Кипчоге успя да събори двучасовата бариера за маратонско бягане, изминавайки (в контролирана среда) разстоянието от 42 км за рекордните 01:59:40 ч., дойде ред за рекордни резултати и при жените.

На 13 октомври, по време на маратона в Чикаго, талантливата кенийска бегачка Бригид Косгей, регистрира време от 2:14:4 ч. в 42-километровата дистанция. Или с 1:21 минути по-бързо от предишния рекорд от 2:15:25, поставен от британката Пола Радклиф, на Лондонския маратон през 2003 г.

Сънародничката на Кипчоге си спечели цели 6 минути предимство пред следващите в крайното класиране. Етиопските състезателки Абабел Йешанех и Гелети Бурка завършиха  втора и трета с времена съответно 2:20:51 ч. и 2:20:55 ч.

Бегачката казва, че се вдъхновила от успеха на Кипчоге: „Непрекъснато си повтарях: Утре е моят ден. Искам да бъда втория Кипчоге – Кипчоге за жени. Съсредоточих се върху тази мисъл”.

Косгей е само на 25 години и тепърва ще развива своите умения на бегач, което значи, че шансът думите ѝ да се сбъднат е голям: „Знам, че мога да бягам по-бързо и  2:10 ч. е достижимо време за жена. Фокусиран съм отново да намаля резултата си.!“, заявява тя пред The Guardian.

Кенийката има повод да се гордее с резултата си, особено предвид факта, че достижението на Кипчоге няма да бъде зачетено за рекорд тъй като не е проведено под формата на състезание, а атлетът е придружаван от сменящи се отбори от пейсмейкъри за поддържане на темпото.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.