ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Мургаш планина

Сподели

Shares

Огромната територия на Стара планина е нарязана от множество дълбочинни разломи, които впечатляващо са почти успоредни един на друг. Тези долини я разделят на голям брой по-малки планини, които носят собствени имена и се отличават със собствен характер. По-надолу ви представяме Мургаш планина.

Мургаш планина
Мургаш планина

Мургаш планина

ФАКТИ:
Първенец: връх Мургаш – 1687 м
Условия за туризъм: маркировка Ком-Емине, една хижа

Това е един сравнително висок дял от Стара планина, който наблюдаваме, преминавайки през прохода Витиня. Първенец по височина тук е връх Мургаш (1687 м), един от най-ветровитите върхове на Балкана. Последното е доказан факт, защото на върха се намира метеорологична станция. През самия връх и по билото на планината преминава маршрутът Ком – Емине.

Върхът може да бъде изкачен и с велосипед, като това може да е част от една доста дълга обиколка на планината, със слизане през село Елещница. Едно по-кратко и технично байк трасе предлагат склоновете на село Желява.

Удобни изходни точки за преход към върха са село Бухово или Елешнишки манастир. От Бухово, преходът започва от центъра на селото, по черен път със зелена маркировка и достига хижа Мургаш. Оттам маршрутът следва маркировката Ком-Емине по горска пътека. Подходът от Еленишки манастир се съюзява с предишния маршрут при хижата. Районът на Елешнишкия манастир крие красива природа и има статут на защитена местност. В планината се срещат и няколко ограничени участъка с вековни гори.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.