Удобни туристически обувки: как да ги изберем?

0
 

Сподели

Shares

Изборът на перфектните туристически обувки си е почти цяла наука. Ако искаме едновременно да ни бъде удобно и да усещаме, че летим по планинските склонове, трябва да се съобразим с няколко важни компонента. Днес вече ни е трудно да си представим, че нямаме избор и че съществува само един вид обувки – гьонените, които просто трябва да потопим в газ. И това е. Голямото разнообразие от модели изисква от нас да сме поне малко запознати със спецификите им, за да се чувстваме комфортно и да избегнем нежелани травми.

Туристически обувки
Снимка: diamantinamountains.com

Ето и няколко неща, които да направим, за да изберем перфектната обувка.

Преди всичко е много важно да знаем за какъв тип преходи си избираме обувки. Важно е да уточним дали ни трябват летни, зимни или трисезонни обувки, за да отговарят на спецификите за конкретния сезон.

Размерът

Едва ли ще се учудите, че е важно да знаем точния размер както на дължината, така и на ширината на крака си. Така прецизно ще можем да определим и големината на обувката, която ни трябва.

Хубаво да мерим обувките в края на деня. Може би ще се попитате защо. Краката ни леко се издуват заради постоянното движение през деня. Когато започнем да изпробваме, размерът им ще е малко по-голям. Това означава, че няма да изберем обувки, които ще са ни малки впоследствие.

Снимка: Livestrong.com
Чорапите

Подходящите чорапи са неизменна част от перфектната туристическа екипировка. С тях много по-бързо и лесно ще разберем дали обувката е удобна или не. Трябва да сме сигурни, че дебелината им отговаря на това, което предстои да пробваме. Също така е препоръчително да носим синтетични материи, вместо бавно съхнещи памучни. По този начин ще избегнем появата на пришки и мехури по краката.

Друго важно нещо, което трябва да направим, когато избираме обувки, е да ги разтъпчем. Хубаво да се разходим с тях, да слизаме и изкачваме стълби и да повървим по неравна повърхност. Това ще ни помогне да разберем дали моделът пасва на крака ни.

Туристически обувки
Снимка: kenkashoes.com
Стелките

Ако добавим допълнителни стелки към обувките си, е доста вероятно да се чувстваме още по-удобно в тях.

И не на последно място, важно е преди да тръгнем на преход за първи път с нови обувки, да ги разтъпчем. По този начин избягваме наранявания, които могат да се появят по време на движение.

Туристически обувки
Снимка: rei.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.