Планината Кожуф в Македония

0
 

Сподели

Shares

Едно прекрасно място за каране през зимата съвсем близо до България.

Маршрут - София - Гевгелия

МАРШРУТ:
София – Гевгелия – 260 км
Гевгелия – Смрадлива вода – 20 км
Смрадлива вода – Кожуф – 14 км

Има няколко варианта за преминаването на границата с Македония. Може би най-краткият път е през ГКПП Станке Лисичково (до с.Логодаж, област Благоевград). Другите опции са през Гюешево или през граничния пункт при Петрич. Пътищата са първокласни, но разбира се, не и отлични. Затова пък природата определено е впечатляваща. В Македония бихте могли да влезете и само с лична карта, като единствената допълнителна занимавка (спрямо международния паспорт) е попълването на декларация, която трябва да пазите и на излизане от републиката да представите на македонските гранични власти.

След като стигнете до Смрадлива вода, ви очакват около 14 км черен път до крайната цел. Обикновено през активния сезон този път е затворен за коли, които не са 4х4 – в този случай ще се наложи да оставите автомобила си на паркинга и да ползвате услугите на ски центъра. Това не бива да ви притеснява особено – има на разположение няколко пикапа и микробуса. Цената в едната посока е 150 денара, или около 5 лв.

Кожуф, Македония

Курортът се намира в южна Македония, в планината Кожуф. Надморската му височина е между 1550 до 1700 м, като ски зоната достига до 2200 м. Разположението на склоновете позволява на снега да се задържа по-дълго време – обикновено до май месец. В момента ски центъра се обслужва от един 6-седалков лифт и два влека, с помощта на които може да карате по около 14 км ски писти и много, ама много необработена площ. Теренът е разнообразен – склонове, улеи, чаши, гори и няколко стеснени улея с не особено голяма денивелация, на които ще се почувствате като в естествено шейпнат халфпайп. Всичко това за невероятната сума от 600 денара, което прави около 20-25 лв.

Местата за настаняване в Кожуф са няколко. Ние избрахме бунгалата – 4-местни и разполагат с основните удобства – топло легло, парно, санитарен възел и кухненски бокс. Цената за нощувка е около 20 лв. на човек. Бунгалата са залепени едно за друго, затова не се притеснявайте, ако пийнете малко повече при съседите – лесно ще стигнете до вашето бунгало. Намират се на около 5 мин. спускане със ските/борда до лифт зоната, а в късния следобед, след карането, може да разчитате, че ще има кой да ви откара обратно до тях, за да не биете път до горе.

Кожуф, Македония

По отношение на мангизите – в София има няколко чейнджбюра, от които можете да си купите денари, но най-разумният вариант е предварително да обмените левове в евро. След това търсите тамошните „менячници“ и си купувате денари. В ски центъра може да плащате и в евро, но ви съветваме да имате налични и македонски пари.

Препоръчваме на всеки да опита местните специалитети – страхотна вкусотия! Цените са абсолютно нормални, а Скопското пиво е чудно!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.