Върни се към природата си: опознай корените си

1
 

Сподели

Shares
Рилски езера
Пейзаж от Рилските езера

Стремежът да вървим напред може би е един от най-естествените, когато искаме да се развиваме. Понякога обаче, за да начертаем правилната посока напред, най-доброто, което можем да направим, е да спрем за малко и да се огледаме. Навсякъде около нас – наляво, надясно и назад. Защото да се върнеш назад не винаги означава, че ще загубиш от времето си. Понякога означава, че ще откриеш най-ценните идеи, с които да запълниш времето си.

Всеки може да открие за себе си многобройни начини, за да се доближи до миналото си, историята и корените. Един от най-приятните според нас, е пътуването. Да се върнеш назад към забравени места, да посетиш селото, от което тръгва родът ти, да се върнеш към природата, която прародителите ти са пазили, обработвали, ценили и развивали. Да проследиш родословието си, като се завърнеш към локациите, които пазят историята на поколенията.

Откъде да започнеш?

Малките населени места

Върни се към природата си
Село Бръщен, снимка: Wikipedia

Без значение дали ще се върнеш към селището, от което смяташ, че тръгва рода ти, или ще посетиш друго малко градче или селце, оставило своя важен отпечатък върху историята, отивайки в някое малко кътче, е по-вероятно да видиш практики, съхранени във времето. Опознаването им може да ти помогне да се справиш с ежедневните си задължения, или най-малкото – да те мотивира.

Природата

Славянка
Славянка/Снимка: Ира Кюрпанова

Има ли място, на което се чувстваш по-свързан със себе си, отколкото сред природата? Опитай се да откриеш пътеките, по които са се разхождали твоите родители, баби и дядовци, открий дали са се променили, попитай се можеш ли да направиш нещо, за да ги съхраниш. Сигурни сме, че накрая ще се изпълниш с една идея повече обич към всичко, което те заобикаля, а следователно – и към себе си.

Храна

Орехи
Снимка: Health Fitness Revolution

Знаем, че е модерно, а в някои аспекти дори и полезно, да опитваме всякакви нови храни, даващи ни супер много енергия и захранващи тялото ни с най-важните елементи. Обаче, ако за един ден вместо с чия се заредиш с енергия от кисело мляко с мед и орехи, няма ли да ти стане мило, че пак си имал възможност да опиташ вкуса на своето детство? Още по-хубаво би било, ако се поровиш из свойствата на любимите си храни от времето, когато минаваше прав под масата, току-виж се оказало, че някои от тях са още по-супер от коренът на растението мака. Ако пък съчетаеш откриването на нови стари вкусове с една опреснителна обиколка из непознатите места на България, вкусът със сигурност ще бъде още по-сладък.

връх Ботев
снимка: Мартина Карагьозова/ Група върхове на връх Ботев, Стара планина

Недей да забравяш, че обръщайки се назад към корените си, можеш да получиш и много практическа информация. Ако успееш да се срещнеш с роднини или можеш да разчиташ на някого, който да ти даде достоверна информация, би било полезно да знаеш каква предразположеност има в рода ти към различни заболявания, алергии, травми. Понякога семейната история може да ти даде отговор на това защо например коленете ти страдат всеки път, когато се спускаш по планинските пътеки, защо някои храни оказват неблагоприятно влияние върху кожата ти, каква е причината да си предразположен към алергии или проблеми със зъбите, например.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.