Какво трябва да знаем за мембраната

0
 

Сподели

Shares

Когато говорим за екипировка, има само един начин да купим от магазина именно това, което ще ни върши работа – да знаем кое за какво и как служи. Изключение не правят необходимите ни през този сезон якета, мембрани, хардшели, ветровки и всички останали облекла с от странни по-странни наименования.

В следващите редове ще ви разкажем повече за мембраната (най-горният, предпазващ слой от облеклото), нейните качества и действие.

Мембрани

10 000/10 000, 20 000/20 000 – КАКВО ВСЪЩНОСТ ЗНАЧАТ ТЕЗИ ЧИСЛА?

Обикновено, тези числа се използват от производителите за обозначаване водния стълб и дишаемостта на материите. Например, воден стълб от 10 000 мм означава, че парче плат с размер 1х1 см ще издържи на налягането, преди да протече, от поставена върху него тръба със същите размери и височина 10 000 мм. Това означава, че свръх воден стълб би бил нужен само при много екстремни ситуации, в които е замесен и много силен вятър.

Втората цифра, която се измерва в грамове, обозначава нивото на дишаемост или колко грама влага на един квадратен метър от мембраната ще бъдат изхвърлени отвътре навън за период от 24 часа. При примера с 10 000 гр мембраната ще изпари 10 литра влага за 24 часа.

ЗАЩО МЕМБРАНИТЕ НЕ СА 100% ВОДОУСТОЙЧИВИ

Мембранните материи се използват за създаването на спортна екипировка, която има нужда не само от 100% отблъскване на водата, но и от дишаемост. Средството, което ще ни спаси само и единствено от дъжд, докато стоим неподвижни, е просто – найлон, но за всички останали случаи се нуждаем от материя, която да изхвърля влагата, отделена от тялото. Водоустойчивостта се измерва от производителите по няколко различни стандарта, но тестването не е стандартизирано.

Мембрани

КАК ГО ПРАВЯТ

Водоустойчивите и дишащи материи се състоят от външен слой – “лицев”, който обикновено е направен от полиестер или полиуретан, или ламинация. Целта на лицевия слой е да предпазва ламинацията и да изглежда добре. Той не е водоустойчив, но се третира с DWR (Durable Water Repellency – Износоустойчиво водотблъскване), така че да не поема вода.

Предпазването от вода се дължи на ламинацията. Тя има микроскопични пори – достатъчно малки, за да не пропускат вода, но същевременно достатъчно големи, за да може влагата да се изпари. Тъй като мазнината от кожата, потта и химикалите (праха, с който перем, например) вредят на ламинацията и с времето я унищожават, мембраната може да бъде защитена по няколко начина: ултратънък слой полиуретан, бикомпонентна ламинация или олиофобично покритие. И накрая е поставен слой, който служи за комфорт при носене.

ОТ КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ НУЖДАЕМ

Както вече подсказахме по-горе, условията, в които ще ползваме шела (превод от английски: черупка), са определящи. Ако се нуждаем от екипировка, която да използваме в града или по-ниската планина, където шансовете за разразяване на опустошителна буря са сравнително малки, то тогава дори и най-нисък воден стълб би свършил работа (2000 – 10 000 мм). В случаите обаче, когато ще ползваме мембраната в по-тежки, променливи и нестабилни времеви условия, трябва да се ориентираме към нещо с по-висок воден стълб, без обаче да забравяте дишаемостта.

Ние обикновено казваме, че тя е по-важният фактор, защото, ако не прецените подходящия стълб влагоизпаряване, можете да се окажете или премръзнали, или мокри. Високият стълб на дишаемост е подходящ за хора, които са в постоянно движение, но ако сте по-статични, може да се окаже, че изпаряването на топлина е прекалено голямо и ще ви стане студено.

Мембрани

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ВОДНИЯТ СТЪЛБ

Както вече споменахме, това е налягането, на което плата издържа, без да протече. Но поради факта, че не съществува стандартизиран протокол за тестване, повечето производители тестват мембраните в свои или външни лаборатории, като максимално се опитват да пресъздадат условията, в които се предполага, че ще се използват артикулите им. Отбелязваме, че някои производители използват PSI (Pounds per Square Inch – Фунти на квадратен инч) вместо милиметри. Конвертира се 704 мм = 1 PSI.

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ДИШАЕМОСТТА

Както при водния стълб, така и при дишаемостта, измерванията се правят от производителите в собствени или външни лаборатории, но повечето производители използват различни методи за тестване. Резултатите могат силно да варират в зависимост от теста, температурата, влажността и налягането. Важно е да знаем, че често производителите взимат най-високата стойност от тестовете. При дишемостта също се използват два начина за обозначаване – изпаряване в грама на квадратен метър за 24 часа и RET (Resistance to Evaporate Heat – Устойчивост да изпарява топлина).

Мембрана

КАКВО Е ПОДЛЕПЕН ШЕВ И ЗАЩО Е ВАЖНО

Дори и най-добрата мембрана с най-високия стълб има своите слабости и това са шевовете. Шевовете образуват малки дупки в плата, откъдето прониква вода. За да се избегне това, производителите или подлепят шевовете от вътрешната страна, или използват технология за лепене, която не използва игла и конец. Има два вида подлепяне: пълно – облепване на всички шевове по дрехата или “критично” – подлепяне само в най-уязвимите части като врат, рамене и гърди.

КАКВО Е DWR

Това е третиране на най-горния слой на мембраната, което не позволява водата да попие в плата. То обаче зависи и се променя спрямо различни фактори. Абсорбирането на мръсотия и мазнини от заобикалящата ни среда унищожават DWR. След време може да забележите, че екипировката вече не отблъсква вода, а я просмуква в тъканта, като дрехите стават по-тежки и некомфортни за носене. Наблюдаването на това явление е аларма, че трябва да изперете екипа си с подходящ препарат. Препаратите възстановяват този слой, като биха могли да направят и неводоустойчивата дреха такава. Повече за поддръжка и пране можете да видите ТУК.

GORE-TEX vs. POWER-TEX

За да предложат по-конкурента цена на своите клиенти, повечето производители разработват свои мембрани. Това, че не са „GORE” не означава, че не са също толкова добри. Двата най-големи производители на ламинирани водоустойчиви и дишащи мембрани в света са W. L. Gore Corporation и Tomen Corporation. Първата е американска, а втората японска. POWER-TEX е мембрана, специално разработена от Tomen Co. за Salewa. Преди няколко години Salewa представи своята най-добра серия – PRO, използваща мембрана Power-Tex с най-восоките показатели на дишаемост – 40 000 гр./м2/ 24 ч.
Наш съвет е, да не се вглеждате в името, а в техническите параметри на мембраната, стига производителя да е надежден.

Мембрана, мембранна дреха

Надяваме се, че сме ви предоставили интересно четиво, което е било полезно. Ако имате допълнителни въпроси, мения и препоръки, можете да се обърнете към член на екипа в Adventure Shop.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.