Как правилно да изперем туристическата си раница в пералнята и на ръка?

По-малко прах в пералнята, повече здравина в походите

0
 

Сподели

Shares
Снимка: pohod-lifehack.ru

Цапаното съпътства всяко излизане сред любимата ни природа и неминуемо в един момент раницата проплаква жално за пералня…

Изпирането на една туристическа раница обаче не е толкова проста задача и начинът, по който трябва да подходите зависи от няколко обстоятелства. Важни са вида материя, от която е изработена и допълнителните приспособления, джобове и предмети по нея.

Също така, може ли да се мине без цялостно измиване, например ако работата се свежда само до няколко петна, най-добре е да си го спестите.

Преди да се заемете с миенето, извадете всичките вещи по джобовете и се уверете, че раницата е напълно изпразнена. Възможно е да има компоненти, които да се повредят при автоматично пране. Те също следва да се откачат и евентуално да се измият ръчно.

Не се препоръчва машинно пране на раница с импрегнирана повърхност. То може да влоши състоянието на основната материя, предпазваща от влага и тя да изгуби водонепромокаемостта си.

Когато  пускате походната си раница в пералнята трябва да се придържате към няколко основни правила, за да запазите  целостта и функционалността ѝ:

  1. Извадете дъното и рамката.
  2. Обърнете я с вътрешнаостта ѝ навън, така че всички закопчалки, джобове и колани да са затворени.
  3. Настройте пералнята на не повече от 30 градуса, както и на минимални обороти или въобще без въртене.
  4. Изделия със защитна мембрана не трябва да се сушат с помощта на допълнителни средства. Производителите обикновено съветват да се перат без изцеждане, така че поставете раницата да съхне и изчакайте водата да изтече сама.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Туристически обувки: Как да ги поддържаме

Подреждане на раницата
Снимка: Оutdoorgearlab

Ръчното изпиране е определено по-удачният вариант за туристическата раница, но и при него трябва да се съблюдават някои правила:

  1. Не използвайте много прах за пране.
  2. Избягвайте прекаленото мачкане на раницата, особено ако е снабдена със защитна мембрана.
  3. Перете само в хладка вода, с температура не повече от 30 градуса, като най-добрият температурен режим е 25–30 градуса.
  4. Внимателно и леко изстискайте раницата и я оставете да съхне окачена.

Следвайки тези правила, можете да поддържате качеството на походната си раница максимално дълго и да удължите живота ѝ с години.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.