Държавно първенство по скално катерене

0
 

Сподели

Shares

През уикенда (30.09 – 02.10) се проведе държавното първенство по склано катерене върху високите скали над река Дряновска, в района на пещера Бачо Киро и Дряновския манастир. Предизвикателството пред участниците се състоя в преминаването на 15 новоизградени и некатерени до момента маршрута, чиято най-ниска трудност беше степен 6b. Състезанието, чийто органзатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), се припокрива и с ежегодната национална катерачна среща.

Държавно първенство скално катерене 2016
снимка: climbingguide.bg/ Победителите Бойко Лалов, Румен Нешев и Петър Иванов (от ляво надясно)

Победител при мъжете е катерачът с доста солиден опит, Румен Нешев. Неговият резултат се приближава доста до този на втория класиран участник – младата надежда Петър Иванов. Първа сред жените, с повече от двоен резултат от втората жена, е Юлия Керемидчиева. Възможно е драстичното надмощие на Юлия да се дължи на добро познаване на обекта – изключвайки новоизградените маршрути, заради близостта му до родния й град Велико Търново. Това в никакъв случай не омаловажава постижението й – преглед на преминатите от нея линии би я поставил на пето място сред мъжете, според думи на заместник-председателя на БФКА Николай Петков. Сред изкачените от Юлия маршрути са „Отец Онуфрий“ 7b, „Real fight“ 7c+ и „Real fight ext.“ 8a. Румен Нешев от своя страна успява да направи онсайт на последния маршрут. Петър Иванов, носител на Европейската купа за младежи в дисциплина боулдър, „онсайтна“ друг също толкова трудния маршрут „Брус Лий“, степен 8а. Всички новоразкрити линии са с дължина от 25 до 30 метра и съставляват чисто нов сектор от обекта до Дряновския манастир, кръстен „Над вира“.

катерачен обект дряновски манастир
climbingguide.bg
Юлия Керемидчиева Дряновски манастир катерене
снимка: / Юлия на маршрут „Бяло сладко“

Юлия Керемидчиева заслужава специално внимание и заради факта, че все още остава извън медийния интерес, въпреки големите си постижения. Миналата година тя завоюва Купа България в спортното катерене. Юлия може да се похвали и с първото женско преминаване на друг много труден маршрут, степен 8b и с името „Бяло сладко“ – успех, за който тя се пребори съвсем наскоро. На състезанията Юлия представя великотърновския алпийски клуб „Трапезница 1957“.

Юлия Керемидчиева БФКА
снимка: БФКА

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.