Една от най-привлекателните части на Австрийските Алпи

0
 

Сподели

Shares
Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

Една от най-привлекателните части на Австрийските Алпи се намира в долината Цилертал в Тирол. Долината е разделена на четири ски-зони: Hochzillertal-Hochfügen–Spieljoch, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen и Ski-& Gletscherwelt Zillertal 3000 с общо 179 лифта и 515 км ски писти.

Майрхофен Бергбанен

Ски зона Майрхофен Бергбанен, която разполага с 57 съоръжения, беше „площадката ми за игра“ в продължение на два дни в края на януари.

До пистите се достига с 4 основни кабинкови лифта, намиращи се в Швендау, Майрхофер и Финкенберг. Дължината на пистите е 136 км (40 км сини писти, 63 км червени и 33 км черни), които осигуряват истинско удоволствие за всички вкусове. За малките любители на зимните приказки има детски влекове и ски пътеки.

Един от акцентите в курорта е най-стръмната писта – Харакири, с наклон от 78%. Участъкът от пистата с този наклон е истинско предизвикателство дори за опитни скиори, поради северното си изложение, големия наклон и заледяванията, които се образуват там.

Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

Лифтове и опашки

Всички станции на лифтовете разполагат с безплатни паркинги с изключение на Пенкенбан в Майрхофер. Най-удобният превоз до него са автобусните линии. Първия ден обиколих 3 от началните станции на лифтовете, а именно Хорбергбан в Швендау, Пенкенбан в Майрхофен и Финкенберг Алмбан във Финкенберг.

Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

Направи ми впечатление, че ако отидете преди 9:30 часа, ще се натъкнете на опашки както на касите, така и на лифта, което не е драматично, защото преминават общо за около 10-15 минути. На втория ден отидох на Хорбергбан в Швендау в 10 часа и когато пристигнах, се изненадах, че няма никой както на касите, така и на опашката за кабината. Зачудих се дали лифтът работи, но се огледах и бързо установих, че няма как да не работи след като паркингът е пълен с коли. Цената на дневна карта за възрастни е 52 евро, а тази за деца е 23.50 евро.

Лифтовете се движат бързо и за около 10-12 минути се достига до курорта, откъдето можете да се насочите, в която посока решите. За по-голямо удобство ви е необходима карта на курорта, която можете да вземете около касите на лифтовете. Въпреки това табели с карти има на всяка писта, които заедно с маркировките на пистите няма да ви позволят да се изгубите.

Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

Фрийстайл и фрийрайд

За любителите на фрийстайл ските има специално създадена зона – Penken Park, където своите умения могат да изпробват както хора без никакъв опит, така и най-добрите професионалисти. Изчакванията в зоната за начинаещи е около 1 минута, а в зоната за експерти няма изчаквания.

Фрийрайдърите могат да спускат необработените склонове в целия курорт, а те са в изобилие. Над 1700 метра надморска височина растителността в курорта значително намалява и над този пояс остават само белите полета. Не пропускайте да проверите бюлетина за лавинната опасност преди да се отправите към склоновете. Много ми допадна зоната на запад от Пенкен. Склоновете около писти 45-49 бяха непокътнати и само ако времето спреше, можеше да се насладим на условията там.

Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

Храна и екипировка

Когато се изморите, за обяд ще ви посрещнат в заведения за хранене, където порция вурст с пържени картофи струва 8 евро, а ако добавите и 0.5 л местно пиво ще доплатите още 4 евро. Носете си пари в брой, защото можете да останете изненадани, че в заведенията не приемат плащане с карти.

Ски и сноуборд екипировка се наема от голям брой гардероби, като цените варират според класа на екипировката. Ски екипировка за 3 дни плюс инструктор за 4 часа дневно в група струва 180 евро.

Парапланеризъм

Планината предлага отлични възможности за още един спорт за любителите на силните усещания – парапланеризъм. Полетите се извършват в зависимост от общите метеорологични условия, силата и посоката на вятъра, но курортът разполага с 5 площадки за излитане в радиус от 50 метра, което на практика позволява излитане във всички посоки.

Тандемен полет с парапланер или както местните го наричат – разходка с въздушното такси, за около 20 минути струва 120 евро. Кратка разходка, за около 10 минути, струва 80 евро. Въпреки краткото време, с което разполагах, успях да завъртя няколко термики и да хвърля един поглед на огретите от слънцето заснежени склонове.

Ски в Майрхофен, Цилертал
Снимка: Любомир Танев

След като сте се насладих на снежните приключения се отбих за кратко в апрес-ски бара на долната станцията на лифта, за да сложа край на изпълнения с емоции ден.

Падналият през нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари сняг беше натрупал около 30-40 см нова снежна покривка и по препоръки на местните скиори се отправихме към Калтенбах. Качих се на лифта и се насочих към Хохцилертал и Хохфуген. На сутринта преобладаваше облачното време, но около обяд слънцето успя да пробие и изчисти всички облаци.

Следващите часове прекарах в каране под лифтовете 8er EUB Zillertall Shuttle и 4er Wedelexpress. В края на деня се срещнахме и с членовете на българския фрийрайд отбор, които тренираха за състезанието в Капл, част от Freeride World Qualifier, но успяха да ни покажат няколко интересни линии и демонстрираха класа на световно ниво. Вечерта приключи подобаващо в апрес-ски бара на долна станция.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.