Да помогнем гръбначните увреждания да станат лечими

0
 

Сподели

Shares

Wings for LifeНай-голямото световно бягане с кауза – Wings for Life World Run, се завръща и през 2020 г. На 3 май точно в 14:00 ч. местно време (11:00 часа UTC). Десетки хиляди души навсякъде по света ще бягат по време на световния Wings for Life World Run. Благотворителното бягане има една основна цел: да помогне на Фондация Wings for Life в набирането на средства за каузата, която е от значение за всички хора по Земята – уврежданията на гръбначния стълб да станат напълно лечими.

100% от средствата, които фондацията набира като дарения, отиват в полза на медицински изследвания и проучвания, провеждани навсякъде по света, с крайната цел да доведат до напредък в лечението на хора, претърпели травма или страдащи от заболяване на гръбначния стълб.

Wings for Life

Проучванията, които Wings for Life подкрепя, най-общо могат да бъдат разделени в две категории, всяка от които обхваща още редица ключови аспекти: базови и предклинични проучвания и клинични проучвания.

Тъй като уврежданията на гръбначния стълб повлияват нервната система, едни от най-важните предклинични проучвания, подкрепяни от организацията, работят именно за установяване процесите и стадиите, през които преминават отделните гръбначни заболявания, как влияят на нервната система във всеки етап и какво може да се направи в зависимост от напредналостта на заболяването.

Тези терапии или лекарства, които се оказват много обещаващи при основни и предклинични изследвания, биват тествани в клинични проучвания, за да се разбере  дали наистина могат да бъдат полезни и колко ефективни са те при хора с увреждане на гръбначния мозък. Клиничните проучвания обхващат период от най-малко осем години и струват милиони.

Wings for LifeПрез последните години Wings for Life вече е помогнала да се проведат редица основни и предклинични проучвания и следващата стъпка, която организацията в момента прави, е да използва знанията, получени от тези проучвания за клинични такива. Едни от основните точки, бележещи напредъка на предклиничните проучвания и които ще продължат да бъдат разработвани и в клинични, са:

Намалено допълнително увреждане на тъканите

Конкретна област от всички изследвания се фокусира върху възможностите за лечение на пациенти в ранни стадии след увреждане на гръбначния стълб. Няколко фармакологични терапевтични средства вече са тествани и в първа/втора фаза на клинични проучвания, където са показали намалено допълнително увреждане на тъканите, което води до по-добро функционално възстановяване на пациентите. Според данните от проучване, направено с препарата Minocycline и проведено в университета в Калгари, пациентите показват по-добри резултати при изследване на моторните функции.

Елиминиране стопирането на регенерацията на нервите

След увреждане на гръбначния стълб в тъканта на гръбнака има много клетъчни остатъци, които могат значително да ограничат регенерацията на нервите, защото изпращат фалшиви сигнали към нервните влакна, които спират тяхното развитие. Установено е, че един от виновниците, които спират регенерацията, е протеинът Nogo. Вещество, което противодейства на ефекта на Nogo, вече се изпитва в клинично проучване за пациенти в ранните стадии след увреждане на гръбначния мозък (проф. д-р Martin Schwab, Изследване на Nogo антитела от Novartis).

Задействане регенерирането на аксони

Нервните клетки в централната нервна система губят голяма част от способността си да се регенерират, когато узряват. Ето защо, изследователите се съсредоточават върху „ключове“, които ще преодолеят това предизвикателство. Например, изследователската група, работеща в детската болница в Харвард, е установила, че е възможно да се задейства регенерирането на аксони чрез премахване на два молекулярни елемента в нервната клетка (PTEN и SOCS3).

Стволови клетки

Въз основа на успешни предклинични проекти, има много надежда за терапии със стволови клетки. Стволовите клетки могат да образуват тъканни скелета, да освобождават растежни фактори, да образуват нови вериги и да стимулират възстановяването на защитната миелинова обвивка. Все още се търсят отговори на важните въпроси около това кои клетки са подходящи за трансплантация в увредения гръбначен мозък. Отговорите на тези въпроси се търсят чрез първото европейско клинично проучване (фаза I / II), използващо невронни човешки прекурсори /стволови клетки в Университетската клиника Balgrist под ръководството на проф. д-р Армин Кърт.

Wings for Life

Тук можете да откриете публикациите за всеки, установен от предклиничните и клиничните проучвания, напредък. А това е списък на учените, участвали в подбора на проучвания, които да бъдат включени към Wings for Life.

Освен, че финансира различните медицински проучвания, Wings for Life ежегодно организира международни срещи, за да събере на едно място водещи специалисти в областта на гръбначните заболявания и травми. Освен това организацията следи всяко едно проучване да бъде публикувано, за да се елиминира репликирането на едни и същи проучвания по целия свят. Тук можете да намерите списък на всички международни научни срещи, проведени до момента.

Към момента Wings for Life финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб. Информация за всички тях можете да получите с помощта на картата тук, означаваща всяко място по света, на което се провеждат проучвания и даващо информация за ръководещия го специалист и напредъка, постигнат до момента.

Още през 2018 г. в Лозана беше регистриран значителен прогрес в изследователската дейност, благодарение на който трима пациенти успяха да направят първите си стъпки, години след като различни инциденти са ги оставили неподвижни. Повече подробности за напредъка можете да намерите ТУК.

Wings for Life

Всеки може да дари за каузата на фондация Wings for Life или да създаде собствена кампания за набиране на средства, която да разпространим сред близките и приятелите си.

В този виртуален магазин можете да изберете оригинален артикул от колекциите на Световните бягания, като по този начин също подкрепяте каузата и благодарение на Red Bull, 100% от вложената сума се превежда към фондация Wings for Lifе.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.