Fischer: oт производство на вагони до високачествена ски екипировка

0
 

Сподели

Shares
Fischer
Снимка: Fischer

Историята на австрийската марка Fischer започва още през 1924 г. Кой би предположил, че един човек, работещ във фирма за направа на вагони и като калфа, ще зареже всичко, за да започне собствен бизнес и след време ще се захване с производство на ски? Вероятно никой, но точно така преди 94 години се дава началото на марката, която днес може да се похвали с едни от най-успешните модели за ски бягане, ски алпийски дисциплини и дори хокей.

Джоузеф Фишер израсва в изключително бедно семейство. Когато решава, че ще основе своя компания, го прави заради недостига на средства, които получава от двете работни места, на които е нает. Взима пари назаем и основава Fisher в един дървен обор в австрийския град Рид, като първоначално самият той започва производство на вагони и ремаркета. Скоро след това обаче, започва и изработката на ски. Доказателството за началото се намира на фактура от 1925 г., издадена на г-н Климеш от Уелс: “1 чифт ски, дължина 220 см”. В периода до 1933 г. производството на ски във фабриката на Фишер нараства до 10 000 чифта на година.

Fischer
Снимка: Fischer

След смъртта на Джоузеф Фишер през 1959 г. компанията оглавява синът му – Джоузеф Фишър младши. Именно заради неговите напредничави идея, Fisher се превръща в най-голямата ски фабрика в света и към днешна дата е единствената голяма фамилна австрийска фирма, която през 2014 г. чества своя 90-годишен юбилей. Годината е знаменателна за марката не само заради годишнината. Тогава в Сочи се провеждат Зимните олимпийски игри, а атлети, състезаващи се с екипировка на Fischer, печелят 103 от възможните 159 медала в ски бягането и 5 медала в алпийските дисциплини.

Развитието на собствени технологии не спира и до днес, а в следващите редове ви представяме някои от най-добрите модели ски и ски обувки от новата колекция.

Fischer ски обувки

Ски обувките CRUZAR 100 PBV се отличават с много добро прилягане, което обаче не възпрепятства движенията заради няколко включени технологии. Областта при пръстите е по-висока за повече комфорт и топлина, а чорапът е изработен с технологията Active Fit Zones, която включва анатомична рамка, пренасяща енергията към черупката, еластични точки между твърдите и меките зони плюс гъвкава 3D форма в областта на глезена. Също така притежава високоизолационен омекотяващ материал, който защитава и осигурява топлина в зоните, чувствителни към натиск и студ. Флекс индексът на обувката е 100.

Fischer ски обувки

RC4 CURV 120 VACUUM, пък е обувка с флекс индекс 120 и ширина 97 мм. Както и гореописания модел, и този включва технологията Active Fit Zones, а като допълнение е използван и CONNECTED FIT – технология за идеално прилягане между чорапа и черупката. И двата модела ски обувки са изработени с безшевни езици за максимален комфорт и по-добро прилягане по време на носене.

Fischer ски обувки

MY RC PRO 90 PBV пък са обувки, разработени специално за дамите. Целта им е да разпределят отлично енергията като по този начин осигуряват контрол с по-малко умора. Тези обувки имат флекс индекс 90 и ширина 100 мм. Както мъжките модели на Fischer, така и този е изработен с технологията Active Fit Zones, включва и система на подметката (GripSole) за по-лесно ходене и по-сигурно сцепление върху заледени повърхности.

Fischer ски

За търсещите професионално представяне върху пистата и максимално удоволствие при бързи завои, перфектен може да бъде култовия модел ски RC4 WC SC RT от Fischer. Те са изработени с конструкция от дървена сърцевина с две титаниеви пластини и подсилени с Air Carbon за добра маневреност и ефективност на изпълнение. Върха и опашката на ските са с намалено тегло, което осигурява по-добър контрол върху вибрациите и по-добро движение при завъртане. При дължина на ските 165 см радиусът на завоите е 13 м, а самата геометрията е 122-68-103.

Fischer ски

MY TURN 73 SLR MY RS9, пък са дамски ски за писта, подходящи за средно напреднали скиори. Благодарение специалния метод на фрезоване, теглото на дървения материал е намалено с 25%, без това да оказва влияние върху огъването и способността за усукване. За да бъде самото усукване балансирано и стабилно, ските са подсилени с карбонова мрежа чрез така наречената Carbon Tech технология. При дължина на ските от 155 см радиусът е 14,5 м, а геометрията е 117-73-99.

Посочените модели ски и ски обувки на марката Fischer можете да намерите в магазини Sport Depot и онлайн на sportdepot.bg, където ще откриете и повече информация за марката.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.