Boleron Travel Strories: Да караш ски и сърф в един ден? Мисията възможна!

Представяме ви няколко места, където зима и лято са просто имена на сезони, места, които не ни карат да приоритизираме любимите си активности

0
 

Сподели

Shares
Локация: Biarritz; Снимка: Ilona-Bellotto / Unsplash
Локация: Biarritz; Снимка: Ilona-Bellotto / Unsplash

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път посещаваме няколко дестинации, в които можеш да практикуваш любимите си зимни и летни спортове в едно пътуване. И да, абсолютно възможно е да караш ски/сноуборд и сърф в един и същи ден.

Да побереш в колата си два коренно различни сезона и да практикуваш любимите си занимания  като каране ски или сноуборд и сърф в един ден?! И ние, може би като вас, първоначално подходихме недоверчиво към тази идея. Само няколко клика обаче успяха да ни убедят, че реализирането ѝ е напълно възможно! Не ни отне много време да започнем да чертаем планове за следващите ни приключения и за целта събрахме няколко от любимите си локации на едно място.

Снимка: Jerome Prax / Unsplash
Снимка: Jerome Prax / Unsplash

Тъй като нямаме търпение да ги споделим с вас, ето къде зима и лято са просто имена на сезони. Места, които превръщат карането на ски/сноуборд и сърф в един ден в мисията възможна:

Биариц, Франция – сърф столицата на Европа

Няма как да говорим за любими места, където можем да упражним уменията си върху дъската и да не споменем европейската столица на сърфа – Биариц. Френският град, разположен на Бискайския залив, се утвърждава като любимо място за сърфисти още през 50-те години на миналия век. И така до наши дни, когато Биариц продължава да развива умело сърф културата, която привлича както местни, така и любители от целия свят.

Локация: Biarritz; Снимка: Erwan Hesry / Unsplash
Локация: Biarritz; Снимка: Erwan Hesry / Unsplash

Няколко са времевите диапазона през годината, които са подходящи за практикуване на сърф. За начинаещите сърфисти, които искат да трупат опит и емоции върху дъската, най-добри са условията през летните месеци от юни до август, когато вълните са най-спокойни. Останалите месеци дават възможност на по-напредналите да си набавят дозата адреналин с по-големи и предизвикателни вълни. Най-големите се повяват в зимните месеци, като най-емблематичната от тях – Белхара, достига до 15 метра.

Локация: Saint Lary; Снимка Tim Oun / Unsplash
Локация: Saint Lary; Снимка Tim Oun / Unsplash

Зимните месеци са и най-подходящите за съчетаване на сърф и ски/сноуборд в един ден. За целта трябва да се отправим към Сен Лари – един от най-големите ски курорти на Пиринеите. Около два часа и половина ни делят от това да караме сърф и да практикуваме любимия си зимен спорт във Франция в рамките на един ден.
105 км писти между 1,597 и 2,515 м н.в., както и 26 лифта, очакват любителите на зимния адреналин. Съоръженията работят в месеците от декември до април и предлагат чудесни условия за всички – от начинаещи скиори и сноубордисти до най-напредналите карачи.

Цермат, Швейцария

Швейцария. Едно име, а събужда толкова много приключенски мечти. Още повече, когато разбрахме, че там можем да караме ски или сноуборд и сърф в един ден и то през лятото. Къде ли? Край небезизвестния курорт Цермат.

Локация: Zermatt; Снимка: Ricardo Rrantz / Unsplash
Локация: Zermatt; Снимка: Ricardo Rrantz / Unsplash

Ски и сноуборд

Ледникът Теодул предлага условия за ски и сноуборд през цялата година под зоркото око на красавеца Матерхорн. С височината си от почти 4000 м или 3883 м, за да бъдем максимално точни, ледникът е най-високият и най-голям ски курорт в Европа през лятото. Пистите са с обща дължина от 21 км и приветстват любителите на карането от всички възрасти, независимо дали са начинаещи, или напреднали. И това не е всичко! Фрийстайл маниаците също могат да практикуват любимото си занимание в специално обособения за целта “Summer Snow Park”, който е един от най-високо разположените в Алпите.

Локация: Alaia-Bay; Снимка: Maud le Car / Wavegarden
Локация: Alaia-Bay; Снимка: Maud le Car / Wavegarden

Обикновено през лятото съоръженията работят до средата на деня, когато са и най-добрите условия за каране. И за да не ни е скучно в следобедните часове (което сигурни сме, няма как да стане), се отправяме към изкуствения залив Алая, за да се насладим на приключения на гребена на вълната.

Съоръжението се намира на около час от Цермат и предлага условия за каране от начинаещи до про сърфисти. Това означава, че нямаме оправдание да не направим деня си още по-пълноценен, като сме практикували два любимите си спортове в рамките на няколко часа. В зависимост от метеорологичните условия, температурата на водата варира между 17 и 23 градуса. Всеки, който се впуска в това преживяване, може да носи собствената си екипировка. Но ако това няма как да се случи в съответния момент, на място можете да си наемете.

Лофотенски острови, Норвегия

Потегляме на север и следващата ни спирка е районът на Лофотенските острови в Норвегия. Само при мисълта колко на север отиваме, ни става хладно. Но пък веднага заместваме това усещане с емоцията, породена от възможността да започнем деня си във водата, да го продължим със ски/сноуборд в планината (или в обратния ред) и към тези усещания да добавим и още едно неповторимо изживяване – да преследваме очарователното Северно сияние във вечерните часове.

Снимка: Sylvain Ibarra/ Unsplash.com

Сърф

Практикуването на сърф в района на Лофотенските острови е подходящо за всички нива. Температурите не трябва да ни притесняват, защото съвременната екипировка е подходяща за различните условия, успокояват местните инструктори. Те са гаранция за всеки един посетител, че ще получи най-пълноценното изживяване върху дъската, съобразено с уменията и метеорологичните условия в съответния момент. Летните месеци са най-благоприятни за начинаещите сърфисти, докато смразяващите вълни на Норвежко море през зимата са магнит за по-опитните в спорта.

Локация: Unstad Beach, Måløy, Lofoten, Norway; Снимка: Christoffer Engstrom / Unsplash
Локация: Unstad Beach, Måløy, Lofoten, Norway; Снимка: Christoffer Engstrom / Unsplash

Ски и сноуборд

Месеците между януари и април са най-вълнуващи на Лофотенските острови, защото тогава са най-подходящите условия да слезем от едната дъска, за да се качим на другата. Много от приключенците, вече покарали по склоновете в района, определят Лофотенските острови като една от най-добрите дестинации заради супер яките условия за каране, в комбинация с гледките към океана. Независимо от нивото на каране местните инструктори гарантират, че всеки посетител ще се наслади на най-добрата снежна линия според уменията и ще си подари незабравимо изживяване сред неповторимата природа на Норвегия.

Снимка: Joshua-Reddekopp / Unsplash
Снимка: Joshua-Reddekopp / Unsplash

Извън Европа

Едно от най известните места за ски и сърф в един ден е Южна Калифорния в САЩ. Друго популярно място в Северна Америка е Ванкувър, Канада. В Южна Америка популярно е място е Чили. Не може да пропуснем и рая за всички спортове сред природата Нова Зеландия. Дори Мароко, Африка е дестинация подходяща за комбинирано изживяване. Оказва се, че местата, където можем да караме ски и сърф в един ден, са много повече, отколкото си мислехме.

А вие знаете ли за още и кои са любимите ви?

Целият свят предлага изобилие от възможности за всички приключенци, които ги търсят. А ние ви/си пожелаваме повече емоции, изпълнени със свобода и адреналин, както на пистата, така и на гребена на вълната.

 Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Локация: Biarritz; Снимка: Pierre Archi / Unsplash
Локация: Biarritz; Снимка: Pierre Archi / Unsplash
Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.