Българските сноубордисти изравняват ниво със световния елит

Петър Гьошарков и Симеон Митрев направиха добро представяне на Pamporovo Freestyle Open 2017

Сподели

Shares
Симеон Митрев
снимка: actiongraphers.com/ Симеон Митрев на Pamporovo Freestyle Open 2017

Българските национали Петър Гьошарков и Симеон Митрев се представиха на едно много високо ниво, съпоставимо с това на световния състезателен елит, в двата старта в дисциплина сноуборд слоупстайл от Pamporovo Freestyle Open. Двамата караха със самочувствие и хъс и успяха да се преборят за предни позиции в класирането, като Гьошарков влезе два пъти в челната тройка. Това постави сноубордиста близо до участие в Олимпийските в Пьончан – според думите на неговия треньор Христо Ахтаподов, което ще бъде и първо такова за България в дисциплините свободен стил в сноуборда.

Двата старта, които представляваха едновременно кръгове от Европейската купа на FIS и състезания на национално ниво към Световния сноуборд тур, се състояха на 13-ти и 14-ти март в зимния курорт Пампорово – Мечи чал, като две-трети от участниците бяха чуждестранни състезатели от много висок клас. САЩ, Норвегия, Финландия, Швеция, Словения, Латвия, Беларус, Корея и Русия, всичко това бяха страни, които имаха представителство на събитието. България се включи с 10 сноуборд състезатели.

Съдийството при сложната дисциплина слоупстайл беше поверено на елитен съдийски състав, представен от Марин Сладкаров (България), Симон Ханжурей (Словения), Желко Миланович (Сърбия) и Иван Иванов – Кебапа (България). Оценките се даваха от първите трима, а Иванов беше в ролята на главен съдия и имаше последната дума. Състезателите имаха по два и после по три ръна, съответно в квалификациите и във финалите. Основни критерии за представянето им бяха амплитуда*, трудност и изпълнение при спускането, което следваше специално изграденото за целта трасе. В случая, стилът на каране не се взима под внимание, заради субективното му възприятие. Оценката на изпълнението при слоупстайла е комплексна и отразява както отделните трикове в ръна, така и цялостния му характер, неговата плавност и разнообразност.

Брандън Дейвис
снимка: actiongraphers.com/ Брандън Дейвис на Pamporovo Freestyle Open 2017

Условията за каране през двата дни бяха не много добри, заради положителните температури и постоянния, макар и лек, снеговалеж, но все пак много от състезателите похвалиха трасето и останаха доволни от състезанието. В началните две рейл секции от трасето нямаше кой знае какво разнообразие от трикове и повечето райдъри избираха металните тръби с флет даун, целейки се към ротации от 270° и трансфер към втората тръба в секция две. На скоковете преобладаваха хоризонталните ротации от 720°, 900° и 1080°. Зрителите видяха на живо и няколко опита за дабълкорк.

Най-високо ниво на каране, без истинска конкуренция, демонстрира американският райдър Брандън Дейвис, на 21 г. който нямаше никакви колебания по трасето в изпълнението си на деветки и десетки от скоковете или в оригиналните и сигурни комбинации от трикове по рейловете. 18-годишният норвежки райдър Синдре Твейтен демонстрира също добро ниво, със съдържателни и стабилни рънове. Това не може да се каже за сънародника му Нути Ниамела, който, макар високия си клас като карач, очевидно имаше проблеми с адаптирането към специфичните условия на трасето. Заслужава си да споменем и словенския карач Петър Подлогар, който си осигури два пъти място в челната петица от класиранията. Другият словенец сред участниците, Най Мекник, беше един от най-младите състезатели на финалите. Шведът Йеспер Ландмарк си спечели едно изненадващо второ място през втория ден с перфектно изпълнен cab 1080°, допълнен от едно backside 900°, от първия скок.

Българският състезател Симеон Митрев, на 18 г., успя да влезе на финалите само през втория състезателен ден. Макар да не успя да постигне нужната убедителност в изпълнението на триковете си (седмици и деветки на скоковете), ръновете му бяха заредени с много енергия и хъс. Напрежението при 20-годишния Петър Гьошарков беше голямо, тъй като българската публика се надяваше на много добро представяне, което да даде тласък към участието му в Олимпийските игри. Гьошарков успя да постигне няколко много чисти и силни ръна и през двата дни, които му осигуриха съответно второ и трето място.

Тези резултати със сигурност ще изтеглят Гьошарков напред в генералното класиране на FIS в дисциплина слоупстайл, като борбата за FIS точки продължава до края на следващата година (21-ви януари 2018), когато чак ще стане ясно дали България ще има олимпийци в свободните стилове или не. През това време Гьошарков трябва да вземе участие във възможно най-много събития с отношение към FIS и да получи една качествена подготовка, съответстваща на състезание от това най-високо ниво. За целта Христо Ахтаподов се надява на пълна подкрепа от страна на Българската федерация по ски.

*амплитуда – скорост, придружена от нужната прецизност

награждаване Pamporovo Freestyle Open
снимка: actiongraphers.com/ Награждаването след първия старт в понеделник; 3-то място Синдре Твейтен, второ Петър Гьошарков, първо Брандън Дейвис
Синдре Твайтен
снимка: Петър Милев/ Синдре Твайтен на Pamporovo Freestyle Open 2017
Петър Подлогар
снимка: Петър Милев/ Петър Подлогар на Pamporovo Freestyle Open 2017
Симеон Митрев
снимка: Петър Милев/ Симеон Митрев на Pamporovo Freestyle Open 2017
Петър Гьошарков
снимка: Петър Милев/ Петър Гьошарков на Pamporovo Freestyle Open 2017

Класирания
Понеделник:
1. Брандън Дейвис, САЩ, 95 т.
2. Петър Гьошарков, България, 84.3 т.
3. Синдре Твейтен, Норвегия, 75 т.
4. Петър Подлогар, Словения
5. Алексей Маглов, Русия

Вторник:
1.Брандън Дейвис, САЩ, 86 т.
2.Йеспър Лендмарк, Швеция, 82,3 т.
3. Петър Гьошарков, България, 79.7 т.
4. Петър Подлогар, Словения
5. Симеон Митрев, България, 76 т.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. @Гошо, благодаря за корекцията. Някак cap/кеп ми звучи по-благозвучно на български, но е абсолютно грешно: Cab е съкращение от името на легендарния скейтбордист Стив Кабалеро и е еднозначно с switch frontside.

  2. Името на трика „Cab“ идва от „Caballerial“ (Full Cab), което е Fakie 360 ollie. Съответно Half-cab е Fakie 180°. Steve Caballero го е измислил през 80-те години на миналия век. Също така има и заслугата за измслянето на frontside boardslide.
    Състезанието беше превъзходно! Поздравления на печелившите и организаторите, благодарение на които успяхме да се радваме на подобно събитие на живо в България!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.