Нути Ниамела: революциите в сноуборда идват естествено и от любов към спорта

Среща с един от най-опитните райдъри на Pamporovo Freestyle Open 2017

Сподели

Shares

Нути Ниамела (Nuutti Niemelä) беше един от състезателите, чието каране определено изпъкваше по време на предварителната тренировка за двата сноуборд старта от Pamporovo Freestyle Open 2017. Ниамела играеше на едро на доста трудните скокове от изграденото за състезанието слоупстайл трасе, с огромни ротации, които стигаха до 1080 °.

Нути Ниамела
снимка: www.fsa.fi/ Нути Ниамела

Финландецът е представител на световния сноуборд елит и това е видимо, макар в момента Ниамела да е оставил карането на втори план, след ученето. От 2008 г. сноубордистът е активно отдаден на спорта, състезавайки се в дисциплини слоупстайл и биг еър за националния отбор на Финландия и участвайки в редица други сноуборд събития, вдъхновени повече от световната сцена. Няколко сезона преди да запише образованието си в университета, Ниамела се нарежда редовно около челната трийска на генералното класиране на Световния сноуборд тур, водещ статистиката за най-добрите райдъри в света, а през сезон 2011/12 Ниамела има впечатляващото 11-то място, с 2745 точки. Встрани от състезанията и точките, Нути Ниамела притежава един много плавен и сигурен стил на каране, който носи естетическо удоволствие и буди възхищение у страничния наблюдател. Финландецът е на 25 години.

Срещнахме се с Нути Ниамела преди стартовете в понеделник и вторник, за да ни разкаже малко повече за възгледите си за спорта, за сноубординга във Финландия и впечатленията му от Pamporovo Freestyle Open, където той участва за трета година.

Здравей Нути, благодарим ти за отделеното време, веднага те застрелваме с един въпрос. Какво ти харесва в сноубординга?
Допада ми, че можеш да правиш това, което ти харесва, не е нужно да следваш една предопределена линия. Така например има райдъри, които карат рейлове и такива, които карат пудра, други, които обичат да се състезават и т.н.

В една статия на Ред Бул Медия ти говориш за любимия си видео сегмент. Става дума за профилната част на Еро Етала във филма „Follow me around“ (2006), а ти казаш, че ти харесва заради иновативното каране, което се демонстрира. В тази връзка, какво би казал за иновативността в сноуборда?
Няма нищо предопределено в карането на сноуборд. Това важи, както за дъската, така и за райдъра, и това го прави интересно.

Смяташ ли, че повечето карачи се фокусират върху това да правят иновативни трикове?
Не мисля, че това е сред основните цели на повечето райдъри. По-скоро, повечето не го мислят толкова и карат по начина, по който им идва естествено. Така от време на време се ражда някоя нова идея за нещо, което никой досега не е правил.

По време на премиерата на филма „Visitors“ на Videograss снощи, ти спомена нещо интересно, че карачите не си изпълняват триковете „чисто“. Колко важно мислиш, че е да си прецизен в карането си?
На мен ми харесва триковете да се изпълняват чисто. Не би трябвало на финала им да имаш влачене на ръка в снега или завъртане на дъската (reverts) – това на мен ми изглежда като провален трик. В смисъл, мисля си че трикът може да бъде изпълнен много по-добре. Не е нужно триковете да са идеални, сякаш си робот, но когато повечето трикове са изпълнени с „ривърт“ веднага след кацане или влачене на ръка по цялата попивка на скока, това го смятам за прекалено.

Ти пристигна седмица преди старта на събитието и взе участие в доизпипването на състезателното трасе. Някои от райдърите имаха някои оплаквания след днешната тренировка. Ти какво би казал за трасето?
Курортът нямаше достатъчно естествен сняг по време на изграждането на попивките (частта за кацане) на скоковете по трасето и съответно се наложи те да бъдат направени по определен начин – малко по-равни. Това води до рязък контакт със земята, набиване на краката, при кацане на триковете, което прави приземяването доста неприятно за състезателите. Като изключим това, смятам, че трасето е доста добро. Няма опасност от лоши падания, но определено е по-трудно да си нагласиш трика за този тип скокове.

Нути Ниамела
снимка: actiongraphers.com/ Нути Ниамела на Pamporovo Freestyle Open 2017

Това не е първото ти участие в Pamporovo Freestyle Open, бил си тук вече няколко пъти. Какво ти харесва в това събитие?
Това е третият ми път тук в Пампорово. Организацията за състезателите на Pamporovo Freestyle Open e много добра и това е една от причините да се връщам, просто човек се усеща изключително добре дошъл. При много големите сноуборд събития, фокусът на организаторите е върху пиара, камерите, шоуто и райдърите остават малко встрани от картинката. Естествено има и изключения при състезанията от този мащаб, има и приятно организирани такива.

В няколкото си посещения в България, имал ли си възможност да покараш на друго място? Също, успя ли да прекараш малко време в София?
Второто ми посещение тук беше миналата година, когато събитието беше отменено заради лоши снежни условия. Тогава вече бях организирал сериозна програма от участия по състезания, разполагах със самолетни билети и т.н. и реших все пак да дойда до България, макар без състезание. Организаторите ми уредиха човек, който да ме разведе нагоре-надолу по време на престоя ми. Така бях да покарам скейтборд в София и сноуборд в Боровец, където си устроихме едно доста приятно пролетно каране.

Сподели нещо характерно за сноубординга във Финландия, нещичко за местната сцена!
Сноуборд сцената е по-голяма от тукашната, но същевременно всички се познават. Имаме няколко крюта, които снимат, доста състезатели… Като цяло има доста хора, които карат сноуборд, и много зимни курорти. Добро е!

Карачите повече за постиженията ли са или повече за удоволствието?
Мисля, че като цяло във Финландия сме просто за карането, не мисля че някой се бори особено много за това да става звезда. Естествено, аз се състезавам, както и доста други мои сънародници, но това не представлява сто процента от мотивацията ни. Ние обичаме сноубординга и това е просто един начин да го изразим.

А какво карате най-вече?
Определено караме най-вече фрийстайл, защото нямаме фрийрайд – нямаме планини, имаме по-скоро хълмове. Всъщност имаме една истинска планина, но тя попада в национален резерват и на нея няма зимни курорти. Обикновено имаме доста сняг, но определено трябва да си походиш пеша, за да го достигнеш.

А какво е положението със стрийт карането?
Във Финалндия се кара много стрийт! Освен това имаме уникални спотове, например в снощния филм („Visitors“) много от кадрите бяха заснети в Хелзинки.

Филм на финландеца Микел Ахтикари с участието на Sebu Naumanen, Teo Konttinen, Jani Sorasalmi, Ville Uotila, Jeppe Rontti, Konna Tervonen, Joel Ahola, Juuso Laivisto, Nuutti Niemelä, Hans Kestilä.

Къде бяха първите ти опити на сноуборд?
Научих се да карам в Леви, това е един от най-големите зимни курорти във Финландия. Намира се доста на север, сезонът е доста дълъг и има два сноупарка, което го прави едно много добро място да започнеш да караш. Рука е другият ни много известен курорт. Той е разположен в централната част на страната. Там се правят обикновенно лагерите на националния ни отбор.

Бил си на доста трипове и състезания с едни от най-известните сноубордисти в света. Можеш ли да посочиш някой, чиято компания ти е изключително приятна? Естествено, ние тук следим с интерес кариерата на сноуборд звездите, но ни интересува един по-близък поглед.
Всички те са просто сноубордисти, като всички на това събитие. Срещал съм няколко човека, които не са толкова дружелюбни, но повечето се държат съвсем земно. Ако трябва да кажа с кого ми е било най-приятно да карам, бих назовал Ропе Тонтере (Roope Tonteri), който е един от най-добрите ми приятели. С него започнахме да пътуваме заедно от самото начало, преди около 10 години. В момента той се състезава на X Games.

Кое е най-приятното и запомнящо се пътуване, свързано с каране, на което си бил през последните години?
Трудно е да избера едно пътуване пред всички останали. Едно от любимите ми е, когато бях в Китай. Имаше Red Bull Open в Пекин. Различното на това събитие беше, че организираната програма започваше една седмица преди самото състезание и за всеки ден имаше предвидени занимания. Посетихме Голямата китайска стена, разходихме се в Пекин и видяхме много неща. От друга страна, стандартното нещо, което се случва покрай сноуборд състезания, е да пристигнеш в страната единствено за участието си и да си отпътуваш директно след него. В този смисъл, участието ми в Китай беше много обогатяващо.

Nuutti Niemelä, Mario Käppeli, Simon Gruber, DBK и Johann Baisamy във Вос, Финландия.

В един по-ранен разговор ни спомена, че усещаш голямо предимство пред състудентите си в Хелзинки, заради факта, че си видял толкова много места по света. Ти казваш, че голяма част от тях не са напускали Финландия през живота си. Ще ни споделиш ли, в кои точно държави си бил?
Бил съм почти навсякъде, където има сняг. Само в Южна Америка не съм ходил. САЩ, Канада, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия, във всички тези страни съм бил, във връзка с участия на състезания.

Сега си се съсредоточил върху образованието си. Как мислиш да наместиш карането на сноуборд в схемата?
Мисля, че е съвсем постижимо. Ще се наложи да съм малко по-концентриран в учебните занятия, но в университета ми преподавателите са много толерантни относно отсъствията ми, свързани със спортните ми занимания. Хубавото е, че голяма част от учебния материал и работа могат да се минат онлайн. Така че проблемът не е от страна на университета, а повече при мен, когато трябва да седна да уча, след някой много хубав ден каране, по време на някой сноуборд лагер, а колегите ми отиват да поиграят футбол или да покарат скейтборд.

Кои според теб са най-силните ти сноуборд трикове в момента или тези, които са ти любими за изпълнение?
Не знам, обичам да правя различни неща. Може би кеп (cap) флиповете или бексайд ротациите, това винаги са били най-сигурните ми трикове.

А какъв е планът ти за състезанието утре?
Не съм много сигурен. Исках да направя кеп деветка (900 °) от първия скок и бексайд 900° или 1080° от втория скок. Струва ми се обаче, че ще трябва да ги сменя на кеп седмица (720°) от първия скок, защото приземяването от първия скок е доста трудно и вече от втория скок ще видя дали ще бъде бексайд деветка или десетка.

За финал, искаш ли да отправиш някакво послание към любителите на фрийстайл сноуборда в България?
Просто не забравяйте да намирате удоволствието в карането, защото в това е единственият смисъл.

Нути Ниамела
снимка: actiongraphers.com/ Нути Ниамела на Pamporovo Freestyle Open 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.