Новото слоупстайл трасе на Мечи чал очаква състезателите за тест

Неделя е ден за адаптиране към специфичните препятствия

Сподели

Shares

Новоизграденото слоупстайл трасе на писта Мечи чал ще посрещне всички състезатели в Pamporovo Freestyle Open, сноуборд, в неделя за свободни тренировки преди двата официални старта в понеделник и вторник (13-ти и 14-ти). Това ще са две идентични състезания, които ще дадат възможност за спечелване на максимален брой точки на участниците. За първи път Pamporovo Freestyle Open е едновременно Европейска купа на FIS и събитие от Световния сноуборд тур и има отношение за класиранията и към двете организации.

фрийстайл сноуборд Пампорово фънпарк
снимка: Pamporovo FunPark FB

Зоната на състезанието се намира малко над начална станция на седалковия лифт на писта „Мечи чал“. Трасето окупира отсечка от пистата с дължина 560 метра, сгушена в иглолистната гора, и завършва преди последния равен участък към лифта. Серията от препятствия не е много дълга, но е доста сериозна – както се очаква за събитие от това ниво, и включва основно рейлове и скокове. Линията започва с избор между дебела, метална тръба с чупка (flat down, 8 м.) и кинк рейл (10 м.), продължава с интересна композиция от три дебели тръби (отново flat down), със сборна дължина към 15 м., преминава през два снежни виража, преди да достигне два последователни скока (step down) с дължини от 16 и 18 м. Главен конструктор на сноупарка е Емил Баков, като в процеса на концептуализация са участвали българския райдър Лозьо Димитров и финландския състезател Нути Ниамела.

Снегът по трасето в събота беше кишав, в следствие на положителните температури. Облачността беше сериозна, с постоянен прехвърчащ сняг и обещания за истински снеговалеж в следващите дни.

Състезанията в понеделник и вторник се очертават като ексклузивно мъжка територия, тъй като категорията за жените отпадна заради недостатъчен брой заявени участия. За сметка на това, ще видим някои много млади състезатели, представители на силния пол, които ще покажат умения на големите рейлове и скокове. В това число слагаме и българските сноубордисти Камен Петров (16 г.) и Константин Славов (17 г.), представители на СК Пампорово. Възрастовата граница за участие на Pamporovo Freestyle Open е 14 навършени години.

Единадесет видеокамери на БНТ ще следят представянето на сноубордистите в двете състезания. Двата финала ще бъдат излъчени на живо между 12.30 и 14.15 ч. Публиката, дошла да проследи състезанието на място, от Пампорово- Мечи чал, ще има специално отредена зона от двете страни на слоупстайл трасето. Идната събота, на 18-ти март, ще се състои и състезанието по слоупстайл ски, Европейска купа на FIS, чийто финали също ще бъдат излъчени пряко по БНТ и БНТ HD (14-16 ч.). Телевизионната програма покрай Pamporovo Freestyle Open ще завърши в края на идната седмица с обзорно студийно предаване, с участието на Лозьо Димитров.

степ даун сок Мечи чал
Първи скок от серията на слоупстайл трасето, 16 метра
Pamporovo Freestyle Open
Поглед от първия скок назад към рейл секцията, razpolovena вляво на пистата
слоупстайл трасе Pamporovo Freestyle Open
Поглед от попивката на първия скок към засилката на втория скок (18 м.)
слоупстайл трасе Pamporovo Freestyle Open слоупстайл трасе
Първи скок
слоупстайл трасе Pamporovo Freestyle Open
Попивка на втория скок и финал

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.