Какво знаем за присъствието на скейтбординга на тазгодишната Олимпиада?

2
 

Сподели

Shares
Снимка:www.pexels.com

Най-голямото спортно събитие на планетата предстои само след няколко дни и най-добрите скейтбордисти в света ще се съберат, за да се състезават за първи път на Олимпийски игри. Този спорт намери място в Игрите в Токио след ново правило на Олимпийския комитет, позволяващо на страната-домакин да добави няколко спорта специално за собственото събитие. Скейтбордингът обаче е възможно да участва и на Олимпийските игри през 2024 г.

Според исторически сведения първообразът на модерните Олимпийски игри се е появил в Древна Гърция още през 776 пр. Хр. В днешния си вариант Игрите са проведени преди цели 125 години, а през това време светът е ставал свидетел на състезания във всякакви спортове. 

Някои са част от Олимпиадите от десетилетия, докато други са останали в историята. С други думи, Олимпийските игри търпят развитие в крак с времето, затова е напълно логично, че от Олимпийския комитет решиха да въведат нови спортове за тазгодишното издание. 

Снимка:www.pexels.com

Целта на вкарването на нетрадиционни за Олимпиадата спортове като скейтбординг, сърфинг и спортно катерене е да се привлече младата аудитория. Аудитория, която е повече свързана с електронните и екстремните спортове, отколкото с традиционните за Игрите дисциплини. От петте нови игри на Олимпиадата в Токио, три попадат в категорията “екстремни спортове”. Останалите две са карате и бейзбол, който пък е сред най-тачените спортове в Япония. 

Така нареченето поколение на миленълите е именно поколението, което представлява особен интерес като потребителска група. Това са хора, които в момента са в групата 25-40 г., т.е. във върхова покупателска възраст. Това са и хора, много от които са израснали по скейт паркове или най-малкото – с електронните игри на звездата на скейтбординга Тони Хоук.

Снимка:www.pexels.com

Но тези пет спорта съвсем не са единствените екзотични опции, които бяха спрягани за присъствие на сегашната Олимпиада. Сред най-интересните игри, които от няколко години са гласени за там, е покерът. Това може да е игра с прости правила, но са необходими много когнитивни умения, за да се играе успешно. Той не бе включен в тазгодишното издание, но през 2017 зае мястото в групата с “наблюдавани спортове” от Олимпийския комитет. 

Това са спортове, които Комитетът е набелязал като перспективни, и които след като изпълнят определени критерии може да бъдат включени като олимпийска дисциплина. Засега покерът участва единствено в Олимпиада по мислени спортове, като миналата година за пръв път участваше в своя онлайн вариант, домакинстван от PokerStars.

Да се върнем на темата на тази статия – мястото на скейтбординга на тазгодишните Игри. Ето и малко факти:

По време на Олимпиадата в Токио в дисциплината “скейтбординг” ще се състезават 80 скейтбордисти, класирали се от Световния шампионат, от Световната класация, както и четирима от домакина Япония. 

Снимка:www.pexels.com

Събитията са разпределени в 4 категории – уличен скейтбординг и рампа, разделени на мъже и жени. Състезанията ще се проведат в скейт парк в Токио на 25-26 юли и на 4-5 август. Участници от 25 държави, от Австралия до Финландия, и от Перу до Южна Африка, се класираха за тази дисциплини.

Самият Тони Хоук, най-добрият скейтър за всички времена, също ще бъде на Олимпиадата, но като коментатор за американската телевизия NBC. Това няма да е първата поява на Хоук на Олимпийски игри, тъй като през 1996 американецът участва в церемонията по закриването на Игрите в Атланта. Присъствието на Хоук в Токио бе приветствано и от Директора по дигиталните комуникации на Международния олимпийски комитет Крис Каръл. Той казва за HYPEBEAST:

„Няма по-добър човек, който да представи скейтбординга от Тони Хоук. Той е световен посланик за развитието на спорта и неговата еволюция. Чувстваме се много привилегировани, че той си партнира с нас, за да разкаже историята си.“

Тони Хоук
Снимка: vg247/ Тони Хоук

А от истории Тони Хоук изобилства. Той е 15-кратен Световен шампион по скейтбординг и най-разпознаваемото име в този спорт. Сред другите негови успехи са първото документирано завъртане на 900 градуса със скейт – през 2016, когато обяви, че това ще е последният път, в който го прави. 

Тони е и успешен предприемач, като неговото име е дадено на поредицата скейтбординг видеоигри, които завладяха миленълите преди няколко десетилетия. Хоук, чието IQ е 144, активно се занимава и с благотворителност, като неговата фондация Tony Hawk Foundation изгражда скейт паркове в бедни райони.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Г-жа Никофорова, не смятате ли, че в случая освен демонстрацията на пълна неинформираност по темата, би било проява на лош вкус да пишете за неща като IQ-то на който и да е атлет. Можеше да вкарате малко информация за скейт-а в рамките на държавата или поне за ателтите, които реално участват в турнира, спестявайки „интересните“ факти за „най-добрия скейтър на всички времена“.

  2. Здравейте! Статията е насочена към мястото на скейтбординга в тазгодишните Игри и участието на Тони Хоук в тях като коментатор за американската телевизия NBC.
    Повече информация за дисциплината и участниците на Олимпиадата, може да получите на този линк: https://olympics.com/tokyo-2020/en/sports/skateboarding/.
    Отворени сме по темата, ако имате повече информация :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.