Сноуборд на Pamporovo Freestyle Open

Участниците ще се борят за точки от Европейската Купа на FIS и Световния сноуборд тур

Сподели

Shares

На 13-ти и 14-ти март курорт Пампорово – Мечи чал е домакин на едно от най-вълнуващите сноуборд събития за този сезон в България – Pamporovo Freestyle Open. Състезанието е от най-високо ниво и създава наситена и вълнуваща атмосфера, формирана около страстта към фрийстайла. Съревнованието в дисциплина сноуборд слоупстайл, което ще се състои на новоизградено и доста технично трасе, е едновременно част от портфолиото на Световния сноуборд тур и FIS, Международната федерация по ски. Това означава, че събитието има отношение и за класирането за Зимната олимпиада през 2018 г. в Пьончан. Всичко това прави предстоящото Pamporovo Freestyle Open доста интригуващо за състезателите.

Участници
Очаква се състезателният лимит от 60 сноубордисти да бъде запълнен изцяло, с участници от България и чужбина. От значителен интерес е представянето, и изобщо посещението, на професионалните сноуборд атлети на САЩ, Ерик Баушман и Брандън Дейвис. Двамата американски национали са съответно на 12-то и 13-то място в света в момента в дисциплина сноуборд слоупстайл, според класирането на Световния сноуборд тур. Въпросната листа взима резултатите от почти всички по-големи състезания по света за период от 13 месеца и формира класиране на един доста достоверен принцип. Дилан Томас и Нути Ниамела са други две имена от чужбина, които със сигурност ще има какво да покажат.

Погледите на публиката в Пампорово – Мечи чал със сигурност ще бъдат насочени и към младите български надежди Петър Гьошарков и Симеон Митрев. Първият има реални шансове да попълни олимпийската квота от един човек, която се полага на България, в дисциплина слоупстайл. За да се случи това, Гьошарков трябва да направи още едно класиране в челната 30-тица на събитие от Световната купа, за което има шанс на състезанието в Пампорово – Мечи чал или, на 24-25 март, на това в Сплинерув, Чехия.

Треньорът им Христо Ахтаподов заяви на официалната пресконференция за Pamporovo Freestyle Open, че двамата състезатели са получили възможно най-добрата подготовка през сезона, което им дава големи шансове за едно силно представяне. Той подчерта също, че това не е пълният потенциал на младежите и че те могат да стигнат много по-далеч, ако развитието им получава повече подкрепа отвън.

Малко за състезателното трасе
Новоизграденият сноупарк за двете състезания, по сноуборд и ски, на Pamporovo Freestyle Open, беше официално открит снощи. Слоупстайл трасето е с дължина 560 м. и е разположено непосредствено до писта „Мечи чал“, в долната й част. Линията включва два скока, разделени с рейл секция. Вторият скок, на който ще се изпълняват заключителните трикове на ръновете, е с дължина 19 метра. Повече подробности за трасето може да видите тук.

Програма
Финалите на двете сноуборд състезания ще се състоят на 13-ти и 14-ти март, което е началото на следващата седмица. Любителите на спорта, които нямат възможност да бъдат в Пампорово-Мечи чал през тези дни, все пак ще могат да проследят развоя на състезанието на живо по БНТ и БНТ HD.

Вълненията в курорта започнаха още в събота (11-ти). Акцент на съботната вечер беше премиерата на най-новия филм на сноуборд лейбъла Videograss – „Visitors“. В неделя беше официалното откриващо парти на събитието, което ще продължи с интересни мероприятия и в цялата следваща седмица. Абсолютен бонус на програмата е и планираният за 15-ти март (сряда) „Банкет слалом“ (Banked Slalom), който се организира за първи път в България.

Вижте какво може да очакваме от чуждестранните състезатели

Публикация, споделена от Nuutti Niemelä (@nuuttiniemela) на

Публикация, споделена от eric beauchemin (@eric_beauchemin) на

Публикация, споделена от Dylan Thomas (@dylanthomas15) на

Публикация, споделена от BRANDON DAVIS (@brandonjdavis) на

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.