360 посоки: Чудният свят на Белоградчик

Природни и ръкотворни красоти на един дъх

0
 

Сподели

Shares

 

Районът на Белоградчик е едно от местата в България, където ще попаднете сред девствена природа. Красотата и тишината в околността ще ви заредят с енергия и ентусиазъм.

Белоградчик
Снимка: Калоян Спиридонов

Природните, исторически и културни забележителности, които са не само от национално, но и световно значение, ще ви помогнат да пътешествате и да обогатите мирогледа си.

За тези от вас, които не спират да търсят приключенията като начин, по който да прекарат почивните си дни – няма как да пропуснем, че регионът предлага вълнуващи активности като колоездене по маркирани маршрути или разходки по различни екопътеки. Регионът е щедър, от вас зависи да вземете решение какво търсите по време на лятната си отпуска, и ведро да се впуснете към нея.

Снимка: Калоян Спиридонов
Снимка: Калоян Спиридонов

Ако търсите почивка

Един от най-добрите начини да усетите, че почивката ви е пълноценна, е като сте заобиколени от красива природа. Белоградчишките скали, както и пещерите Магурата и Венеца, са сред локациите, които не само ще ви помогнат да забравите за миг за рутината, но и да разширите хоризонта си от места, където сте били. Най-хубавото е, че обектите се намират близо един до друг и имате практическата възможност да посетите всеки един от тях, дори и за един ден.

Белоградчик
Снимка: Калоян Спиридонов

Ако предпочитате да прекарате по-дълго време в околността, тя предлага различни възможности за нощуване. Сред тях са къщите за гости и хотели в самия град Белоградчик, както и селата Фалковец и Рабиша.

Белоградчишка крепост

Едва ли Белоградчишката крепост е останала извън полезрението ви, но ако все пак не сте били там, сега е подходящият момент да я включите в списъка си. Тя е една от най-запазените крепости в България и е обявена за паметник на културата.

Белоградчик
Снимка: Калоян Спиридонов

Изходни точки: град Белоградчик. Разстоянието от София е 170 км и се пътува приблизително 3 часа.
Работно време: В летните месеци от юни до август крепостта работи от 9 до 20 ч. През септември – от 9 до 19 ч.
Такси: Цената за посещение на обекта е 6 лв. Има възможност и за семеен билет (родители с деца до 18 г.), който е 12 лв. Ученици, студенти и пенсионери заплащат по 4 лв.
Не пропускайте: да се насладите на оперното и балетно изкуство под открито небе в първия двор на Белоградчишката крепост. Това може да се случи в периода от 13-и до 29-и юли, когато ще се проведе третото издание на фестивала “Опера на върховете – Белоградчишки скали”. Повече информация за него намерете тук.

Пещера Магурата

Една от най-големите пещери в България ще ви разкаже история от различни епохи. В нея ще видите различни праисторически рисунки, които изобразяват предимно ловни сцени от времето на Късния палеолит, Неолита и Бронзовата епоха. Дължината на Магурата е 2500 м, а дълбочината й – 56 м. Постоянната температура в пещерата е 12 градуса.

Пещера Магурата
Пещера Магурата

Изходни точки: град Белоградчик – 18 км, село Рабиша – 1,5 км
Работно време: всеки ден – от 10 до 16:30 ч., когато е последното влизане
Време, за което се обикаля: около 1 час
Такса вход: възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери – 8 лв.
Не пропускайте да видите: “Големия сталактон” в пещерта, който впечатлява всички посетители с височината си от 20 м и и диаметър на основата – 4 м. Там имате възможност да видите и най-големия сталагмит в изследваните български пещери. Той носи името “Падналият бор”, има дължина над 11 м, а диаметърът му в основата е 6 м. Не пропускайте и галерията с рисунките, където ще видите изображения на годишен календар с няколко отбелязани празника, както и букви, за които се счита, че са първообраз на кирилицата.

Снимка: Elena Chochkova/Wikipedia

Пещера Венеца

Още едно от местата, които да допълните в списъка си с природни забележителности, е пещера “Венеца”. В нея има разнообразни образувания, които привличат вниманието на всеки, който се потопи в подземния свят на пещерата. Дължината й е 200 и ще ви отведе в 5 зали.

Изходни точки: гара Орешец – 3 км, град Белоградчик – 14 км
Работно време: от вторник до неделя. Влизането става на всеки кръгъл час. Първото е в 9 ч., а последното – в 16 ч.
Време, за което се обикаля: около 1 час и 30 минути
Такса вход: възрастни – 8 лв., ученици – 4 лв., пенсионери – 5 лв. Има възможност и за беседа, която струва 6 лв. на група.
Не пропускайте да видите: образуванията “Главата на пеликана”, “Нощната лампа”, “Лалето”, “Богородица”, “Ръката на Бог”. Също така пещерата е богата на полускъпоценния камък Оникс, което е причина пещерняците и посетителите на “Венеца” да я определят като една от най-красивите пещери.

Ако търсите приключение

Районът на Белоградчик е подходящ не само за пътешествия до природни забележителности, но и за приключенски активности. Маркираните веломаршрути и екопътеки, например, са един от най-добрите начини да се впуснете в тях.

Снимка: bike-ventures
Снимка: bike-ventures

Маркираните веломаршрути край Белоградчик изграждат мрежа от общо 375 км и ще ви отведат до много от природните, културно-историческите и етнографски забележителности в околността. Докато карате, можете да различите маркировката, която е предимно под формата на триъгълни табели или табели стелки. Един от тях е:

Орешец-Белоградчик-Янковец

Той преминава през голяма част от гореизброените забележителности. Карането е по асфалтов път, който не се характеризира със силен трафик. Натовареността на маршрута не е голяма, което означава, че ако се чувствате във форма, можете да го минете целия, но винаги може да покарате и по част от него.

Основни характеристики: кръгов маршрут, който преминава през Белоградчик, Белоградчишките скали, пещерите Венеца и Козарника
Дължина: 42 км
Времетраене: около 4-6 часа

Белоградчик
Снимка: Калоян Спиридонов

Екопътеките в района също ще ви въвлекат в красиво приключение, което ще ви разкрие красотата на природата от различни перспективи. Затова, грабвайте раниците, запасете с необходимата екипировка, храна и вода за разходка сред природата, и прекарайте няколко часа на открито.

Екопътека “Белоградчишки скали”

Маршрутът по екопътека “Белоградчишки скали” ще ви отведе от Туристическия информационен център в Белоградчик до Историческия музей, Белоградчишката крепост, Субашин чешма, Природонаучния музей и Телевизионната кула.

Белоградчик; Снимка: Калоян Спиридонов
Белоградчик; Снимка: Калоян Спиридонов

Основни характеристики на маршрута: преминаване по оформени пътеки
Времетраене на прехода: 4 часа
Маркировка: жълта
Специални умения: не се изискват
Какво още ще видите: централния масив на Белоградчишките скали

Рабишкото езеро

За най-приключенски настроените от вас добавяме към предложенията си и Рабишкото езеро. То е най-голямото по площ вътрешно езеро в България и седмо по големина сред от останалите у нас. Намира се близо до единия изход на пещера Магурата и предлага възможност за различни приключенски дейности.

Рабишкото езеро
Снимка: Wikipedia

Какво: плуване, при добри условия – каране на уиндсърф или каяк, които можете да наемете на място. Също така имате възможност да си наемете въдица и да ловите риба. Ако обичате нощите на палатка под звездите, районът е подходящ и за къмпингуване.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.