Не сме сами на скалите

0
 

Сподели

Shares

„Не сме сами на скалите“ е проект, благодарение на който природозащитници и катерачи ще работят заедно за намаляване негативното въздействие върху дивата природа по скалите.

Не сме сами на скалите
Снимка: СДП Балкани

Негови инициатори са Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, а целта е да започне така нужният диалог между катерачите (и други екстремни спортисти), представителите на природозащитни организации и институциите в България, за да се регулира катерачната дейност в страната. Без да се създават излишни ограничения и забрани, проектът цели да осигури условия за безпроблемно и съвместно съществуване на дивите животни и хората. В екипа участват експерти биолози, които в същото време са запалени катерачи, алпинисти, пещерняци – Боян Петров, Андрей Ралев, Симеон Арангелов и Георги Стоянов.

Като начало, инициативата събра на едно място хора от Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), катерачи, outdoor спортисти и експерти биолози. Те си поговориха за въздействието на outdoor спортовете върху дивата природа.

Снимка: СДП Балкани
Снимка: СДП Балкани

Според инициаторите на проекта важен негов елемент е регулирането на катерачната дейност в територии, които са ценни за редки и защитени животински видове. Още на първата си среща те се съгласиха, че крайните забрани невинаги са адекватни. Даже напротив – че трябва да се работи в посока регулиране на режимите за достъп до катерачни обекти, намиращи се в защитени територии и защитени зони, при които има ясни условия от кого, кога и как може да се извършва катерачната дейност.

Сред следващите теми, които се очаква да бъдат обсъдени като част от „Не сме сами на скалите“, са конкретни проблемни случаи – например Проходна край Карлуково и „Хайдук таш” до село Мостово . Инициаторите обещаха да се дискутират и предложения за сезонни ограничения на спортните дейности на открито. „По този начин ще се предотврати безпокойство на дивите животни в чувствителни за тях периоди – гнездови и размножителен период, зимните месеци и т.н.„ – допълниха те.

Успоредно с хода на проекта ще бъде събирана важна информация за редки и защитени видове, които обитават скалите в България. Тя ще бъде достъпна на сайта на проекта Balkani.org/skali. Очаква се съдържанието да бъде обогатявано и с информация за конкретни катерачни маршрути и чувствителни обекти.
Не сме сами на скалите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.