Отидете на зимен преход, здравословно е!

0
 

Сподели

Shares

Както вече ви споменахме, съществуват много причини, които правят зимата един от любимите ни сезони. Освен снегът, който има благоприятно влияние върху настроението и енергията ни, студът също може да се окаже полезен за здравословното ни състояние. Точно затова, ако имате възможност, не се колебайте да отидете на зимна разходка в планината. Освен двойно по-красивите гледки от обикновено, които ще видите, ето и още няколко причини защо трябва да го направите.

Зимен преход
Снимка: kimkim.com

Вижте повече: Как ни влияят зимата и снегът?

Ползите за кръвното налягане

Проблемът с кръвното налягане е един от най-често срещаните при голяма част от хората по целия свят. Доказано е обаче, че можем да променим това. Физическата активност и преходите в планината, в частност, правят сърцето по-силно. По-силното сърце, от своя страна, изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Това намалява налягането в артериите, което води до по-ниско кръвно налягане.

Зимен преход
Снимка: adventurenation.com
Зимният преход ще подобри паметта ви

Проучвания сочат, че разходките сред природата подобряват познавателните функции и цялостното състояние на мозъчните клетки. Освен това стимулират растежа на нови кръвоносни съдове в мозъка, а всички тези фактори, взети заедно, помагат да поддържаме здрава памет.

Засилва имунната система

Не си мислете, че единственото, което студеното време може да ви донесе, е настинка. Планинските преходи помагат на кръвта да се циркулира по-добре, което води по-добро цялостно здраве. Това е предпоставка и за здрава имунна система.

Зимен преход
Снимка: colinhendersonphoto.com
Подобрява съня

Най-естественото е да се чувстваме изморени след дълга разходка сред природата. Това ще ни осигури по-пълноценен сън, за да отпочинем добре. Проучвания сочат, че хората спят по-дълго и по-добре, именно след някаква физическа активност като преход в планината, например.

Вижте повече: Какво да ядете при зимни преходи?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.