Алпийски календар: Февруари

Кои са най-значимите събития през вторият месец от годината в българският алпинизъм?

0
 

Сподели

Shares

По традиция февруари е месец, през който атмосферните условия са най-неблагоприятни за зимни прояви в планината и най-вече за алпинисите. Въпреки това, през този месец са се случили няколко важни събития, които оставят трайни следи в историята на българския алпинизъм.

Ето и някои от тях:

На 4 февруари 1961 г. започва първото зимно преминаване по билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине, което е и част от подготовката на националния ни отбор, готвещ се за траверса на Безенгийската стена.

– Учреден на 19 ноември 1929 г. Българският планински клуб /БПК/, официално е утвърден от Министерството на вътрешните работи и Народното здраве едва на 10 февруари 1932 г. /б.а.- по това време двете министерства са обединени в едно/. Независимо от това закъснение, клубът е работил пълноценно, като е изпълнявал целите и задачите, записани в Учредителния протокол. Видно от факсимилието регистрацията е под № 150/10.II.1932 г. Справка /СГОДА, ф.1599, оп.1, а, е, 4, л. 71/, а справката е публикувана в Дисертационния ми труд „Принос към историята на алпинизма в България 1878 – 1957 г.”/ , София 1976 г.

На 15 февруари 1981 г. ръководителят на Първата национална българска хималайска експедиция „Лхотце-81” Христо Проданов заминава за столицата на Непал – Катманду, за да уреди формалностите, около окончателното разрешение за провеждането на експедицията ни и да получи тъй важният документ. Десет дни по-късно /25 февруари/ за Катманду заминават и останалите 20 участника в първата ни Хималайска експедиция. С това официално е положено началото на  битката ни за 14-те осемхилядника на планетата, която продължава вече 40 години. Впрочем, за българска експедиция до Хималаите се заговорва в Бюрото на БФА още през февруари 1977 г. И този въпрос се дискутира почти на всяко заседание на Бюрото на БФА.Христо ПродановТрудностите са много, защото най-напред тази идея трябва да се приеме от бюрото на ЦС на БТС, което от своя страна го изпрати до Секретариата на ЦК на БКП. Едва на 25 юли 1979 г.Секретариата на ЦК на БКП взема решение за започване подготовка на българска експедиция до връх Лхотце в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

ВИЖТЕ: Магията на Рила: връх Мусала

-През февруари 1915 г. под ръководството на Филип Пройнов група ученици от самоковската гимназия „Цар Ив. Шишман” се изкачват на връх Мусала откъм Бели Искър. Ето какво е написал в кратката си туристическа биография самият Филип Пройнов: „Като резултат на тази борба беше, че когато през 1916 г. ние /б.а.- членовете на ЮТС/ напуснахме като зрелостници самоковската гимназия и се явихме като нови кадри в редовете на БТД, на възрастните туристи бяхме обходили с карти вече всички върхове на Рила, бяхме „открили” Мальовица, Прекорек, Драганица, Йончовото езеро, Смрадьо, бяхме се изкачили през февруари 1915 г. на Мусала и имахме богат туристически опит”.

Лхотце
Снимка: Wikipedia

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.