Катерачът номад: Дейв Греъм

0
 

Сподели

Shares

Един от най-големите, не само в катеренето, но и в катерачното номадство – Дейв Греъм, беше в България по повод официалното откриване на залата за катерене Boulderland през 2013 г. В София той направи демонстрация на боулдър катерене и катерачен уъркшоп. Приятната изненада беше, че Дейв, вместо да показва техники и движения, каквито всеки може да види в интернет, акцентира върху философията на катеренето. Той се концентрира върху смисъла на този спорт и удоволствието, което може да донесе. За Дейв важен е личният стил, изграден спрямо спецификите на различните хора, израстването и постиженията, катеренето като начин на живот. Намирането на вътрешен комфорт, според него е много важен, както и да познаваме телата си, психиката си и възможностите им.

Дейв Греъм

Катеренето наистина е уникален спорт. Много често нещо, което ти се струва непостижимо, става възможно веднага след като си кажеш и повярваш, че го можеш. Ако погледнеш някоя далечна хватка и си кажеш “не, това е прекалено трудно за мен, няма да мога” – по всяка вероятност няма да успееш, но ако си кажеш “мога и сега ще го направя” и наистина вярваш – много вероятно е доста бързо да стигнеш хватката

Затова според Дейв е много важно – катерейки се и живеейки – да се отърсим от предразсъдъци, рамки, категории и да действаме. Това е част от чара от спорта.

Дейв Греъм

„Някои катерачи ми казват, че изглеждам слаб, когато се катеря. На тях отговарям, че те пък изглеждат глупаво, влагайки толкова много излишна сила. Катеренето е спорт, в който най- важното за човека е той да се чувства комфортно със себе си – с физиката, психиката си и това, което прави. Ползването на излишна сила вместо техника си е пълно разхищение.“

BiO

Аз съм Дейв Греъм. Роден съм на 10 ноември 1981 г. в САЩ. Израснах в Ню Ингланд, североизточната част на Щатите. Започнах да се катеря когато бях на 15. Завърших гимназия през 2000 г. и започнах да пътувам по света, катерейки се. Живях 10 години в Европа, след което отново се преместих в САЩ за 2 години и сега продължавам да пътувам и да се връщам до своя дом–базов лагер в Боулдър, Колорадо, където е приятелката ми. Пътувам и опознавам света, катерейки се. Най-трудният маршрут в света, който съм минавал, е известният боулдър The Story of Two Worlds (V15), но имам изкатерени още около 10 боулдъра от същата категория. Най-трудният маршрут с въже, който съм правил, е Realization, 9a+, във Франция.

REALIZATION

Realization (9a+) е спортен маршрут във Франция, разположен на южна скала на високата 2016 метра планина Montagne de Cеuse. Първото успешно изкачване на Realization е направено от Крис Шарма през 2001 г. Шарма не определя категория на маршрута след първото си изкачване. По-късно той повтаря постижението си. По онова време Realization е определен като маршрута с най-висока степен на трудност в света. Три години след първото изкачване на Шарма, Realization е преминат и от друг катерач. През 2007 г. Дейв Греъм също успява да изкачи успешно Realization.

Дейв Греъм
Фотограф: John Evans

БЪДЕЩЕТО

Обикалям света в катерачни зали, обикалям света по скали, за да се уча, да се срещам с други хора и споделям опит. Новата ера в катеренето, според мен, е в концепцията за споделянето, а с възможностите на интернет и социалните мрежи, процесът става много по-бърз и леснен.

КАТЕРЕНЕТО И НОМАДСТВОТО

Един ден се опитах да преброя колко места за катерене може да има в света и веднага осъзнах колко щастлив може да бъде животът ми. Странно, но когато започнах нямах представа колко много катерене ще има в живота ми. Исках да отида в университет, да стана хокеист и да имам пънк-рок група. Сега катеренето се превърна в продължение на личността ми. Катеренето обогатява живота ми и ме свързва с милиони хора със същата страст, дух и решимост.

Десетте любими катерачни места на Дейв Греъм можете да видите тук.

10 любими катерачни места на Дейв Греъм

Статията за Дйев Греъм е част от брой ЕСЕН 2013 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-лесно – най-добре се абонирайте.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.