„Върховете“ в катеренето

0
 

Сподели

Shares

На земята има доста маршрути, които са предизвикателство за тялото и духа. В спортното катерене, има само три, на които е дадена най-високата степен на трудност – 9b+.

Снимка: moveoveraverage.com
Снимка: moveoveraverage.com

adam-ondra-kotecnik-miha-dosler-620x410

Няма как тук да не споменем името на Адам Ондра, 23-годишният магьосник в спортното катерене и един от най-добрите днес. Родом от Чехия, Ондра има забележителни постижения. Започнал да се занимава с катерене на 6 години, до 2013 г. той има 1024 изкачени маршрута с трудност между 8а и 9b+. Той е човекът, преминал и трите най-трудни маршрута на планетата.

На 4 октомври 2012 г. Ондра преминава успешно надвесен маршрут категория 9b+ в пещера в Норвегия. Маршрутът е кръстен Change и е първият, който е получил трудност 9b+. Дължината му е 55 метра.

На 7 февруари 2013 г. той успява да изкачи La Dura Dura в Испания, отново 9b+. Този маршрут е открит първоначално от Крис Шарма и е дълъг 40 метра. Крис окуражава Ондра да опита и той. След близо 70 опита, в продължение на 9 седмици, Ондра успява да го изкатери. Шест седмици по-късно Шарма също го минава.

Ондра изкатерва и третия най-труден маршрут – Vasil Vasil в Чехия. Сравнително кратък, 12 метра, но сложен.

Прочетете и една интересна Патагонска история за изминаването на маршрута Компресор от Никола Леваков, Сотир Стойчев и Григор Вътев. Първият човек, който се е изкачил по него след три години опити, е Дейвид Лама – вижте интервю с него тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.