33 нови и обновени катерачни маршрути

0
 

Сподели

Shares

В началото на 2015 година стартира интересен проект, чиято цел е да инициира диалог между катерачите и други екстремни спортисти, представителите на природозащитни организации и институциите в България, за да се регулира катерачната дейност в страната. Без да се създават излишни ограничения и забрани, проектът цели да осигури условия за безпроблемно и съвместно съществуване на дивите животни и хората. В екипа участват експерти биолози, които в същото време са запалени катерачи, алпинисти, пещерняци. Сред тях са Боян Петров, Андрей Ралев, Симеон Арангелов и Георги Стоянов.

Не сме сами на скалите
Снимка: СДП Балкани

На 7-ми декември (понеделник) от 18:30 ч. в Националния природонаучен музей – зала Риби (вход откъм Руската църква) ще се проведе Кръгла маса за представяне на резултатите от дейностите на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ по проект „Не сме сами на скалите”. За участие в работната среща са поканени представители на катерачната общност (Българска федерация по катерене и алпинизъм, алпийски клубове), отговорни институции и медии. Това е третата кръгла маса, която се провежда през 2015 г. след такива в София и Велико Търново.

През 2015 година по проект „Не сме сами на скалите” в дух на сътрудничество с Българска федерация по катерене и алпинизъм бяха екипирани 19 нови катерачни маршрута, а 14 – бяха преекипирани. Маршрутите се намират в обектите Лакатник, Губислав, Дряново, Чудните скали. 5 тура вече са били обезопасени чрез обрушване на опасни камъни и скални блокове, а други 6 места за катерене (Лакатник – Вражите дупки, Беледие хан, Губислав, Боженица, Дряново, Чудните скали) са били облагородени, като са се изградили пътеки, направена е била маркировка, оформили са се площадки – разказаха инициаторите на проекта.

С цел намаляване безпокойството на защитени видове са били поставени 20 информационни табели, които съдържат информация за повишаване осведомеността на катерачите, както и препоръки за опазване на скалолюбивите видове птици около обекти за скално катерене. Дадена е и информация за секторите, в които има сезонни ограничения за катерене или други препоръки и забрани. Информационни табели са монтирани на обектите за скално катерене Враца, Боженица, Карлуковски пролом, Лакатник, Губислав, Беледие хан, Трън, Камен бряг, Дряново, Велико Търново, Басарбово, Табачка, Провадия.

За маршрути за катерене, които преминават близо до места с редки видове скалолюбиви животни са предложени сезонни ограничения за катерене през размножителния период. „Така ще се намали безпокойството на редки видове птици като лешояди, орли, соколи, черен щъркел, диви кози и други животни в размножителния период“ – допълниха координаторите на „Не сме сами на скалите”.

Като извънредна мярка за местата, където има установено най-голямо негативно въздействие, е предложено премахването на маршрутите с цел осигуряване на зони на спокойствие за защитените видове. Такива извънредни мерки са предложени само за две места: манастир „Света Троица“ до Велико Търново и четири маршрута край Провадия. На проведената на 18 май 2015 във Велико Търново кръгла маса е взето решение за премахване на маршрути южно от манастир „Света Троица“. На тези скали гнезди най-голямата колония на черни щъркели в България. Според природозащитниците мястото е изключително ценно и като такова се подготвя предложение за обявяване му за защитена местност.

Всички тези дейности са били основани на подробни теренни проучвания от експерти биолози. Екипът на проекта включва специалисти по птици (орнитолози), прилепи, бозайници и защитени територии. Теренната работа на екипа се състои в посещения на съществуващи и потенциални катерачни обекти и поставяне на оценка на въздействие върху защитените видове. Информация за препоръчителните регулации могат да се намерят на сайта на проект „Не сме сами на скалите”.

Не сме сами на скалите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.