Филмова панорама за алпиниста Йежи Кукучка

0


Дата на събитието: 27.10.2014

Сподели

Shares

dieselryder

На 24 октомври се навършиха 25 години от смъртта на големия полски алпинист Йежи Кукучка. Той е един от най-големите алпинисти в света, вторият човек, изкачили всички осемхилядници.

По този повод на 27-ми октомври 2014 организаторите на Банскофилмфест Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Полският институт ще представят два филма, свързани с алпиниста.

Йежи Кукучка
Снимка: podroze.onet.pl

Филмите, част от панорамата са два – „Кукучка“ и „Партия покер на Лхотце“.

Йежи Кукучка

„Кукучка“, Полша, 2011, Йежи Порембски, 45’ (“Kukuczka”, Poland, 2011, Jerzy Porebski, 45’)
Историята Кукучка е разказана с думите на негови близки, роднини, приятели и други хималаисти – съпругата му Целина, синът му Войчиех, Бернадет Макдоналд (Канада), Карлос Карсолио (Мексико. Четвъртия по ред притежател на Хималайската корона след Меснер, Кукучка и Лоретан), Курт Димбергер (Австрия), Райнхолд Меснер (Италия), Кшищоф Виелицки (Полша).

„Партия покер на Лхотце“, Полша, 2010, Войчиех Кукучка, 23’ (“Lhotse – rozgrywka pokerowa”, Polska, 2010, Wojciech Kukuczka, 23’)
Филмът разказва историята на опитите за изкачване по знаменитата Южна стена на Лхотце, която Меснер през 80-те години на миналия век нарича “Стена ХХI век”. Разказът е от гледната точка на сина на Йежи Кукучка – Войчиех. Във филма за използвани кадри, документиращи експедицията до момента, в който настъпва трагедията, отнела живота на Йежи Кукучка.

Йежи Кукучка, Еверест
Йежи Кукучка, Еверест

На 18 септември 1987 Кукучка става вторият човек в света, след Райнхолд Меснер, който изкачва всички 14 осемхилядници. В алпийските среди Кукучка е считан за един от най-добрите височинни алпинисти за всички времена. Той изкачва всички 14 върха с височина над 8000 метра за по-малко от 8 години (периодът за който Райнхолд Меснер ги изкачва е 16 години), постижение, ненадминато и досега. В рамките на този период Кукучка прокарва десет нови маршрута и изкачва четири върха през зимата. Той е част от елитната група на полските хималайски алпинисти, специализирана в зимните изкачвания. Той прокарва девет нови маршрута на осемхилядници, четири от които зимни.
Юрек, както го наричат приятелите му, умира при опит да изкачи неизкачваната дотогава Южна стена на Лхотце в Непал на 24 октомври 1989 г. На височина 8200 метра, въжето, което използва Кукучка (6 милиметрово, купено втора ръка от пазар в Катманду) се къса, Кукучка пада и загива в пропастите на Южната стена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.