Адам Ондра отблизо

Вижте и филма, посветен на чешкия катерач

0
 

Сподели

Shares

Няма да крием, че страшно много харесваме Адам Ондра. Той е сред хората, които непрекъснато ни доказват, че няма невъзможни неща, когато си непримирим и мотивиран.

Припомняме ви, че през септември 2017 г. 26-годишният чех се превърна в първия в историята човек, изкатерил маршрут с впечатляващата категория 9c. Постижението се случи в пещерата Флатангер в Норвегия, а впоследствие Ондра кръсти маршрута “Тишина”.

Адам Ондра
© Sender Films/Red Bull Content Pool

Фокусът на Ондра не пада само върху спортното катерене. Той е комплексен състезател, който доминира в голяма част от дисциплините на спорта, сред които биг уол (big wall) катерене и боулдъринг. Уменията му не остават незабелязани и небезивестният катерач Уил Гад го определя като бегач, който доминира във всички направления – от спринтовите дистанции до ултрамаратоните.

Адам Ондра
© Sender Films/Red Bull Content Pool

Следващите няколко факта също ни засвиделтестват защо Ондра е считан за един от най-добрите катерачи в света:

  • Адам Ондра започва да се катери, когато е на 6
  • Когато е на 13 преминава първия си маршрут с категория 9а
  • През 2013 Ондра печели битката с Крис Шарма (тогава считан за най-добрия катерач в света) за изкатерване на трудния в този период маршрут – Ла Дура Дура
  • През 2019 чехът стана и първият човек в света, преминал от първи опит маршрут от категорията 9а+

Преминаването на маршрута „Тишина“, както и изкатерването на 9а+ от първи опит можете да видите и в двете части на филма, посветен на чешкия катерач.

© Sender Films/Red Bull Content Pool

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.