Възможно 10a спортно катерене: Адам Ондра и Якоб Шуберт опитват „Project Big“

Ондра казва, че това е реалната линия на пещерата Флатангер

0
 

Сподели

Shares
пещерата Флатангер
Опитите на Адам Ондра в пещерата Флатангер (стоп кадър)

След като създаде най-трудния спортен маршрут в света с „Тишина“ („Silence“) (9c/5.15d), Адам Ондра сега казва, че работи върху нещо още по-трудно.

В последното му предложение в YouTube видеото завършва с черен слайд и думите: „Това ще бъде ГОЛЯМО.“ Това е така, защото Ондра разкри следващия си проект, който, според него, може да засенчи „Тишина“ като най-трудния спортен маршрут в света.

Малко катерачи могат да твърдят, че са създали ново ниво на трудност в спорта, но точно това направи Ондра с първия в света 5.15d.

В края на ноември Ондра разкри, че е завършил само „Тишина“, защото е бил твърде уплашен от алтернативата: по-дълга, по-твърда линия в същата норвежка пещера Флатангер.

„Винаги съм се плашил от „Project Big“. Просто изглежда толкова дълго, с толкова много различни боулдър проблеми. Изглежда, че ще има толкова много работа. Ето защо реших да работя върху „Project Hard“, който стана „Тишина“, казва той във видеото.

Линии за катерене - пещерата Флатангер
Пещерата Флатангер: бялата линия „Тишина“, жълта – „Project Big“ (стоп кадър)

Но сега Ондра казва, че най-накрая е готов да опита по-голямата линия. „Но Project Big винаги беше там. Винаги в съзнанието ми. Винаги си мисля, че истинската линия на пещерата не е „Тишина“. Това е големият проект“, казва Ондра. „И трябва да спра да се плаша от Project Big и най-накрая да направя правилния опит.“

Възможно ли е това да е първият в света 5.16 спортен маршрут? Ондра не е споменавал оценка, но след като видите дяволитата му усмивка в това видео – невъзможно е да не се зачудите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.