Арктическият ултрамаратон Frostskade с българско участие

0
 

Сподели

Shares

Frostskade е ултрамаратон със ски и снегоходки из Северния полярен кръг на Скандинавия. Той е тест за всяка стъпка от пътя през някои от най-суровите райони на Норвегия, Финландия и Швеция.

Frostskade

Frostskade включва три етапа:
– Frostskade 100: 100 мили (161 километра) в рамките на 4 дни
– Frostskade 250: 250 мили (402 километра) в рамките на 9 дни
– Frostskade 500: 500 мили (805 километра) в рамките на 18 дни

Frostskade

Придвижването през Северния полярен кръг във Frostskade включва ски, снегоходки или просто обувки, ако условията позволяват. Състезателите преминават през драматични, променливи терени в трите арктически кралства и спят, разбира се, на палатки.

Frostskade

Районите, през които преминават състезателите, са известни с рекордно ниските си температури, понякога достигащи до -40 градуса, които могат да се усетят много по-смразяващо заради бушуващите ветрове. Затоплянeто на времето обаче също не е добър вариант, тъй като по-високите температури правят пътя още по-труден за преминаване.

Frostskade

На първи февруари в Норвегия бе даден стартът на Frostskade 250 – 402 километровото арктическото изпитание през отдалечени диви места, които предизвикват страхопочитание. Времето за преминаване през трудните терени е 9 дни. Състезателите могат да разчитат единствено и само на себе си. Ако се прибегне до чужда помощ, се налага дисквалифициране. Екипировката и провизиите си участниците във Frostskade носят в шейни, теглени от тях самите.

Frostskade

Надпреварата из необятните замразени, арктически земи тази година е с българско участие. Маратонецът Красимир Георгиев, за когото многократно сме писали в 360°, е един от участниците във Frostskade.

Красимир Георгиев

Краси Георгиев, заедно с останалите състезатели, започна Frostskade с предварителен двудневен обучителен курс. Обучението се водеше от специалисти по тежки терени в полярни области. По време на тези два предварителни дни състезателите имаха възможност да се климатизират и подготвят за изпитанието и евентуалните опасности, с които е свързано то.

Frostskade

Frostskade дава възможност на състезателите за избор да участват отборно или индивидуално. Краси, като човек свикнал да участва сам в тежки маратони, избра втория вариант – индивидуалното участие.

Краси стартира добре, но за съжаление на петия ден от състезанието той реши да се откаже заради проблем с усукано коляно, което направи придвижването му много трудно.

Frostskade

Въпреки отпадането си, Краси все още е на 17-то място във временното класиране. Той е изминал общо 97 километра през Северния полярен кръг или средно по 24 км на ден.

Frostskade

След като взе решението си да се откаже, Краси каза: „Чувствам се наистина смирен. От целия ми досегашен опит това е най-трудното състезание, в което съм участвал!“.

…а опитът на Краси не е никак малък:
The Ancient Khmer Path – CAMBODIA 2012: шестдневен 235 км ултра маратон през джунглата на Камбоджа.
Martathon des Sables: пясъчен маратон през пустинята на Мароко – счита се за най-трудния в света. Участниците изминават по 30-70 км на ден. За 6 дни те трябва да пробягат 254 км. Краси успя да го направи за 43 часа 54 минути и 31 секунди.
– Само в рамките на 5 години Краси е участвал в повече от 25 бягания на дълги разстояния в Лондон, Прага, Единбург, Брайтън, Мароко и др.
– Персоналният му рекорди е 130 км/21.50 ч. в бягане през пресечен терен на маратона Death Marsh в Шотландия.

Frostskade

Участвайки в арктическата надпревара Frostskade, Краси си постави цел в рамките на един месец да бяга в Полярния кръг и в пустинята. Следващата задача за него е маратона в Сахара, на който има намерение да се класира на по-предна позиция.

Frostskade

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.