Алпийска среща край Трън

0


Дата на събитието: 21.05.2010

Сподели

Shares

В дните около националния празник – между 21 и 24 май, за четвърта поредна година ще се проведе Алпийската среща “Трънско ждрело”.

Ждрелото на река Ерма, известно и като Ломнишко, се намира на 4 км от град Трън и е най-голямата туристическа забележителност в района, един от 100-те национални туристически обекта. Скалите се издигат на височина 150-200 метра и образуват живописен каньон, а по тях са прокарани множество катерачни маршрути. Всяка година алпинисти от цяла България се срещат при скалите на ждрелото, а началото на традиционната алпийска среща е поставено още 60-те години на миналия век, с основоположници алпинисти от пернишкия алпийски клуб. След 1990 година обаче ежегодното провеждане на проявата бива прекратено – и така до 2007, когато, благодарение на трънския алпинист Тако Младенов, традицията бива възобновена. Макар през първата година срещата да не отчита много популярност, в следващите две години интересът значително се нараства – през 2008 година участниците са 40, а през 2009 броят им надхвърля 100.

Целта на срещата е да популяризира трънския край като туристическа и катерачна дестинация, както и обмяната на опит и знания между алпинисти от всички поколения и краища на България. Тази година се очакват и гости от Македония и Сърбия, което е може би първата крачка към разрастването на проявата в международно отношение.
Както всяка година, скалите ще бъдат почистени от опасни камъни, треви и храсти, ще бъде осигурен медицински екип и техническа поддръжка за обезопасяване на зоните с посетители. Ще бъдат разработени и нови маршрути, за онези, които вече са изкатерили всичко предишните години, а за начинаещите ще бъдат осигурени инструктури, които да ги запознаят с първите стъпки в катеренето.
С помощта на спонсорите всеки регистрирал се ще получи награда. Така организаторите се надяват състезателният елемент да отпадне и да остане само чистото удоволствие от споделеното приятно прекарано време, удовлетворението от катеренето и осъществените срещи и контакти.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.