Експедиция Бански Суходол 2012 – част 1

0
 

Сподели

Shares

Междуклубната експедиция „Бански суходол 2012” беше организирана от софийските клубове СПК „Академик” и ПК „Хеликтит”, а участие в нея взеха членове на пещерните клубове „Черни връх” – София, „ПКСУ София, „Под ръбъ” – Церово, Председателя на БФСп д-р Петър Берон, Боян Петров – Център за изследване и защита на прилепите при Националния природонаучен музей – БАН и хора, които не членуват в пещерни клубове.

Експедицията се раздели на два етапа, като някои от участниците се включиха през първата седмица, други застъпиха на тяхно място във втория етап, а трети се включиха в самия край на експедицията и подпомогнаха за разоборудването на пещерата и биваците.

Първоначалните наблюдения показаха, че нивото на снежниците са като от предходната година и няма да има проблеми с топенето на сняг и добиването на вода за питейни и домакински нужди. От снежниците в близост до пещерната система БС №9-11 също се добиваше вода за щурмовия бивак.

За времето на експедицията някои снежници намаляха драстично, но това не затрудни добива на вода. През цялото време на експедицията времето се задържа стабилно и горещо.

В началото на експедицията само една вечер се появи бурен вятър, който въпреки силните си пориви не успя да скъса опънатата над лагера тента. Рядко имаше увеличения на облачността и само в самия край на експедицията преваля за кратко. За поредна година битовите условия бяха отлични за провеждането на експедиция от подобен тип. За основен бивак беше използван старият скиорски лагер и изградената през годините в него инфраструктура, като печка на дърва, множество опори за опъване на тентата, маси, пейки и землянка.

Беше опъната двойна лека тента, която не се предаде на поривите на вятъра. За поредна година беше използвана голямата „щабна палатка” на СПК „Академик” София. За питейни нужди беше направена топилня за сняг на около 10 минути над лагера в непосредствена близост до голяма снежна преспа.

Щурмовият лагер беше построен на подравнените площадки във въртопа на БС №10.

Бяха опънати 2 палатки, над тях беше опъната предпазна тента. Палатките бяха снабдени със спални чували и шалтета. В дънната част на БС №9-11 беше изграден временен бивак съоръжен с тента, примус и храна за групите работещи на дъното.

Експедицията беше подсигурена с три броя перфоратори – два акумулаторни и един бензинов. Електрическите машини бяха предоставени от Яни Макулев член на ПК „Хеликтит” София. За времето на експедицията основно се използваше за работа на дъното на БС №9-11 акумулаторен перфоратор Хилти.

За зареждане на батерии и акумулатори се използва отново агрегата на СПК „Академик” София. Материалната база за екипиране беше предоставена от ПК „Хеликтит” София.

Двете щурмови палатки бяха осигурени от магазини Стената за ползване по време на експедицията , както и бутилки газ и примус за подземния бивак.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.