Експедиция Бански Суходол – част 2

0
 

Сподели

Shares

Основната цел на експедицията беше да се продължи с разширяването на стеснението на сегашното дъно. Работата в БС № 9-11 беше организирана на смени.

Работните групи се редуваха и действаха по разширяването на дънното стеснение и разчистването му от камъни. В „Голямата блокажна зала” се провери интересно и прспективно разклонение.

Експедицията беше посетена от Председателя на БФСп Д-р. Петър Берон и Боян Петров – Център за изследване и защита на прилепите, Национален природонаучен музей- БАН. Бяха посетени редица пещери от които бяха събрани биоспелеологични проби. Основна цел на Боян Петров беше поставянетона мрежи за улов на прилепи на входовете на БС №№ 24,30 и 38. Той успя да улови и определи 44 екземпляра от 6 вида, като се установи, че има поне 5 височинни рекорда за Балканите.

На различни коти в пещерата бяха поставени още биоспелеологични капани. Измериха се и температури на въздуха на тези места. Температурата варира в граници 1.1ºС до 2ºС.

Постепенно теснякът беше разширен и Мирослава Рударска – ПК „Хеликтит” София успя да влезне в тесен меандър, дълъг 8 метра, след който имаше ново стеснение.

В края на експедицията стеснението беше разширено и преминато от Павел Бакалов СПК „Академик” София.

Попадна се на отвес с дълбочина 30 метра, на дъното на който има блокажна зала. Пътят в дълбочина е блокиран от голям скален отломък. Усеща се силно въздушно течение! Новите части бяха картирани от Мирослава Рударска (ПК „Хеликтит” София) и Антон Генков ПК „Черни връх” София.

Общо за времето на експедицията в пропастната система БС №9-11 беше влизано четиринадесет пъти.

В самия край на експедицията дънната част беше почистена и пещерата частично разекипирана. Бяха махнати въжетата от обледенените отвеси и въжето от дънния отвес. Събрани бяха и биоспелеологичните капани, като в някои от тях се забелязват дребни буболечки, които ще бъдат прегледани и определени от специалисти.

След като бяха картирани новите части и наложени на картата на пещерата, се установи, че дълбочината и нарастна на -265 м, което я нарежда от девето на шесто място по дълбочина в страната и става най-дълбоката пещера в южна България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.