Експедиция „Бански Суходол“

0
 

Сподели

Shares

Почти всеки ден слушаме от медиите или четем по форумите за постиженията на българските алпинисти, за изкачени нови върхове и катерачни изяви. Но планините освен трудни за достигане върхове, често в недрата си крият „мрачни“ тайни, за които много по-малко хора знаят и още по-малко са готови да разкрият.

Експедиция "Бански Суходол"

Banski Suhodol

Организирано пещерно движение в България съществува от 85 години, а експедиции в района на Бански Суходол се случват от 1961 г. насам. И ето, че Пирин освен с прекрасните си ръбове ни изненадва и с дълбоките си пещери в един от най-добре оформените си циркуси. Заобиколен от Котешки рид, Църна могила и връх Бански Суходол, със средна надморска височина от 2300 м, циркусът Бански суходол ни предлага множество пропастни пещери, най-дълбоката от които е -307 м.

Banski Suhodol
Banski Suhodol

Първоначалните, а и по-голямата част от проучванията в района, са дело на СПК Академик. През годините са открити множество пропастни пещери, по-голямата част, от които са вече картирани. Продължават изследванията и на останалите обекти, но може би пещерата с най-голям потенциал и с най-голям интерес към нея е БС № 9, която след сливането си с БС № 11 през 1981 и последвашите проучвания и новооткрити части през 2013 става най-дълбоката пещера в Пирин (-307м). Най-дълбокато пещера в света, Вороня е -2100, но като се има предвид дълбочината на циркуса пешерняците от ПК Хелектит и СПК Академик се надяват и считат, че в района на Бански Суходол съществува потенциал за пещери с дълбочина от световна величина.

Banski Suhodol 2012
Banski Suhodol 2012

Освен картиране през 2012 са проведени мониторинг и събиране на ДНК проби от прилепи. С участието на д-р Петър Берон и Боян Петров са събрани различни биоспелеологични проби. Успяват да заловят 44 екземпляра от 6 вида и резултатите показват 5 височинни рекорда за Балканите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.