Експедиция Бански Суходол – част 3

0
 

Сподели

Shares

По време на експедицията беше отделено време и за работа по така наречените второстепенни задачи. Бяха проверявани нивата на снежните тапи на голяма част от пещерите в циркуса.

В голяма част от проверените пещери нивото на снежните тапи е по-високо от предходни години. В БС №41 въпреки поставения от предната година капак нивото е спаднало само с 1 метър.

В БС №8 и БС №57 се оказа, че има повишаване на натрупания сняг поради скъсване на поставените винилени капаци.

Проверена беше и пропаст БС №33. В нея се вижда видим спад на снежната тапа, но въпреки това все още дънната част е запушена от сняг.

По време на експедицията малка група в състав: Иван Петров от ПК „Хеликтит” София и Тодор Каркиев от ПК „Черни връх” София посетиха района под връх Кутело. Там те откриха и картираха малка възходяща пещера БС №77 (10 м; +4 м) разположена почти на 2900 м н.в.

Провериха нивото на снежните тапи в някои пропасти и откриха няколко перспективни обекта. Паралелно с това бяха проверявани за продължения и редица други пещери в циркуса, като локализирана и картирана БС №21 (12 м; -11м).

Христо Христов откри в непосредствена близост до лагера обект, който бееше започнат да се разкопава и се слезна в дълбочина над 2 метра.

Обектът е перспективен и близоста му до лагера го прави доста лесен за работа. За поредна година продължи фотозаснемането на входовете на обектите и пещерите.

Експедицията беше посетена от Председателя на БФСп д-р Петър Берон и Боян Петров – Център за изследване и защита на прилепите, Национален природонаучен музей – БАН.

Бяха посетени редица пещери, от които бяха събрани биоспелеологични проби. Основна цел на Боян Петров беше поставянетона мрежи за улов на прилепи на входовете на БС №№ 24,30 и 38. Той успя да улови и определи 44 екземпляра от 6 вида, като се установи, че има поне 5 височинни рекорда за Балканите.

В повечето посетени пещери бяха измерени температури на въздуха и на почвата.

Като цяло, експедицията покри голяма част от поставените си задачи, колективът беше сплотен, и се постигната много добра атмосфера.

Отсега се планира и следващата експедиция, в която се надяваме да вземат участие повече хора от други клубове – все пак, това е най-тежката експедиция, която се провежда в страната; потенциалът на пиринския карст е огромен, и си струва да се работи за подобряване на „брадясалия” дълбочинен рекорд в България, който и до момента се държи от Райчова дупка – 376м.

Изказваме искренни съболезнования на роднините, приятелите и близките на Росен Милков, загинал при неизяснени обстоятелства по време на изкачването си към базовия лагер на експедицията!

____________________________________________________________________________

Ръководството на експедиция “Бански суходол” 2012 изказва специални благодарности на:

 

 -Спонсорът на експедицията фирма „Експлоратор” ООД с управител инженер Благой Благоев.

 –Юлий Пасков– за обезпечаването на експедицията и намирането на спонсор.

 -Магазини „Стената“ за предоставянето на първокласна екипировка.

 

Специални благодарности и на Виктор Стефанов, Ганчо Славов и Аглика Гяурова, които в периода 2000-2003 г. успяха да съберат и компилират информацията за района, и без които новите открития едва ли щяха да са факт в момента.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.