Ride Your Way с Марто Раднев

2
 

Сподели

Shares

Преди около месец се зарибих на лонгборд и си взех дъска. Дотогава бях виждал само един или двама пичове на лонгборд в София и бях искрено учуден, когато попаднах на страничката на LongDayBoarding в големия онлайн клюкарник.
Реших и аз да се метна до спота в Борисова. Може би първият човек, с който се запознах там беше Мартин. И така…

Представяме ви Марто – лонгбордист, сноубордист, човекът зад LongDayBoarding.

Неговият фотографски проект е единствената страница във Facebook, която представя качествени БГ снимки в сферата на лонгбординга. Марто е в играта сериозно – в това интервю той разкрива как се е зарибил на дългата дъска още в първите 10 минути и как е задобрял толкова.

 

Здрасти, Марто! Как се зариби по лонгборда? 
Зарибих се, когато с Крис ходихме да караме FreeBord в парка Борисова няколко пъти и в един от дните се появиха две момчета от Кипър с два лонгборда. Единият беше за DH спускане, с много интересна форма аз веднага се зарибих и поисках да пробвам.
След като покарах 10-15 минути, без да спирам, едно от момчетата на име Христо каза, че имал дъска точно като за мен! Разбрахме се да се видим на следващия ден да я донесе и да покараме заедно и така и стана. След цял ден каране по парковете и улиците на София с още няколко приятели и Христо, дойде време да си ходим, аз тръгнах да връщам дъската и Христо ми каза да я взема с мен, че много съм се бил зарибил и се кефи как карам. И така, тази дъска сложи началото на страстта ми към лонгборда!

Спомена, че „стандартният“ скейт вече ти е къс. Много хора са ме питали „какво пък му е толкова различното на лонгборда от скейта“ – какво е различното според теб?
Скейтът и лонгбордът са на един принцип: дъска, машинки, колелца. При лонгборда тези компоненти са с доста по голям размер от нормален скейт – това е първата разлика и най-съществената. Тя прави лонгборда много по-стабилен заради голямата дъска, а големите машинки придават добро усещане за контрол при завиване и слайд, съчетани с лонгборд колела, които са по-големи и по-меки от скейт колелцата. Дъската може да се движи и по не толкова гладък терен. Другата разлика е, че при лонгборда има много и различни видове дъски и форми за различните стилове каране.

А ти в какви стилове караш?
Freestyle, Dancing, Freeride, Speedboarding.

Твоят топ 5 места за каране в София / България?
Бистрица – София, Железница – Ковачевци, Локорско, 10-етажният паркинг в Бизнес Парка, Морската градина в Бургас.

Какво правиш през зимата, когато не можеш да караш лонгборд? Въобще, кои други спортове те зарибяват?
Зимата при всяка възможност се качвам в планината да практикувам другата ми страст – сноуборда.

Какво би казал на хлапетата, които току-що са видели някое лонгборд видео и са решили да започнат да карат?
Бих им казал да бъдат упорити, постоянни в новото начинание и че ще открият свобода, за която и не за подозирали.

Наскоро се върна с второ място от Варна, където имаше лонгборд ивент. Как беше там и само на мене ли ми се струва, но това лято имаше малко повече лонгборд събития от миналото?
Да, върнах се с второ място от Варна. Ивентът беше много як! Първата част беше в Морската градина и се състоеше от лонгборд демонстрации, а втората беше на един току-що асфалтиран булевард, затворен специално за събитието. Там се проведе състезание за скорост по специално наредено трасе от конуси, на което станах втори.

Разкажи нещо интересно за себе си извън карането. Знам, че се занимаваш с фотография, откога и каква ти е любимата тематика (предполагам action sports, но все пак)? Къде могат хората да видят твои снимки?
Да, занимавам се с фотография от около 5-6 години. Преди това не подозирах, че ще се занимавам с нещо подобно. Любимата ми тематика за снимане е екстремните спортове, но не само те… също така пейзажна и макро фотография. Мои снимки могат да се видят във Facebook – Martin Radnev Photographer.Мартин Раднев

Кажи нещо повече за другия ти проект – LongDayBoarding, който по мое мнение доста добре съчетава нещата, които те вълнуват и в които си добър – лонгборда и снимането.
Проектът датира от 8 май 2011 г. Целта му е да събере на едно място всички ценители на лонгбординга и на лонгборд фотографията на едно място и хората, които обичат да карат, от България и от много други страни като САЩ, Кипър, Бразилия, Германия, Франция, Испания, Канада и др.

Проектът го движа сам, но нямаше да е това, което е в момента, без подкрепата на всички хора и приятели, с които караме и снимаме! Искам да благодаря и на моите спонсори Loaded Boards Bulgaria и STORMSHOP за подкрепата, която ми оказват.

 Какво би казал за ‘чао’ на хората, които четат 360 и се зарибяват на дългите дъски?
Ride Your Way!

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.