Изкачване на вр. Ботев за купа „Хари“

0


Дата на събитието: 21.07.2012

Сподели

Shares

Традиционно изкачване от Калофер (м. Паниците) до вр. Ботев ще се проведе на 21 юли. Проявата има характер на туристическо състезание и всяка година привлича десетки участници, които се срещат с непредсказуемия характер на най-високия връх в Балкана. Повече подробности ще намерите в наредбата за състезанието:

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ

ПОКАНА-НАРЕДБА

Високопланински велокрос – скоростно изкачване на вр. Ботев с велосипеди

I.  Цел и задачи: След като през 2009 г. възстановихме ежегодното изкачване на връх Ботев с велосипеди, тази чудесна проява отново се превърна в традиция. Като част от тази традиция най-бързият ще бъде награден с учредената купа на името на загиналия трагично Хари Тевекелян /организатор на първото проведено от БФТ изкачване на върха през 2001 г./.

Целта тази година е проявата да добие по-голяма масовост, като награди ще има и за второ и трето място, както и първият при възрастовата група над 40 и най-бързата жена. Наред с награждаването на най-бързите, всеки изкачил върха ще се разглежда като победител и ще получи грамота с изписани име и време. Проявата има за основна своя цел да популяризира планинското колоездене и да приобщи повече любители на планината към велотуристическите спортове, изискващи значително функционално натоварване.

II. Време на провеждане – 21 юли 2012 г., събота.

III. Изходен пункт – гр. Калофер, м. Паниците /палатков лагер и бариерата/.

IV. Условия за участие:

  1. Планински велосипед в изправност,
  2. Планинска здравна застраховка,
  3. Медицинско свидетелство,
  4. Каска и ръкавици,
  5. Такса участие: 5 лв. /включва придружаваща кола и подкрепителен пункт/

V. Особености:

Трасето е дълго 30 км с вертикална денивелация от 1660 м. Изкачването на върха е възможно със 100% каране на велосипеда, но изисква много добра физическа, тактическа, техническа и кондиционална подготовка на участниците. На голямо натоварване ще бъдат подложени и велосипедите, както при изкачването, така и при спускането. Никакъв компромис не може да се допуска към гумите, спирачките, веригите и другите части по возилото. Препоръчва се на любителите на екстремното спускане да се оборудват с протектори. НОСЕНЕТО НА КАСКА И РЪКАВИЦИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Засича се само времето на изкачване!

VI.  График на провеждане:

20.07. от 20:00 ч. – м. Паниците /палатков лагер/: регистрация за групата на палатки, проверка на велосипедите и техническа конференция.

20.07. от 21:00 ч. – хотел-ресторант „Панорама”: регистрация за групата от града, проверка на велосипедите и техническа конференция.

21.07. от 7:00 ч. – Старт на изкачването от м. Паниците – бариерата.

Спускане от върха след кратка неутрализация на подкрепителния пункт.

21.07. от 14:00 ч. – Закриване на проявата и награждаване.

По желание групата на палатки може да остане за волна програма и в неделния ден.

VII.  Карта на изкачването:

http://www.bikemap.net/route/244609

VIII. Допълнителни указания:

  1. Всеки участник си поема разходите /пътни, дневни, нощувка и застраховка/, като вечерта преди старта заплаща и стартова такса от 5 лв.
  2. Записване и информация:

Лазар Владиславов /0888 708639, lazar.v@mbox.contact.bg и БФТ – 02/9300531; 0882 966451 и 0896 766105 bftourism@abv.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.