Хижа „Грънчар“ ще закупи фотоволтаична система с помощта на гранта от SiteGround

Разказваме ви за процеса по усвояването на гранта на технологичната компания на стойност 20 000 лева

0
 

Сподели

Shares

Хижа "Грънчар"В миналогодишното издание на кампанията “Хижа на годината” основният грант за стимулиране развитието на туристическите обекти в планината беше финансиращата програма „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”, на стойност 20 000 лв. Той бе спечелен от хижа „Грънчар“ и ще бъде използван за изграждане на фотоволтаична система на хижата.

Бенефициентът хижа „Грънчар“ се намира на територията на Национален парк „Рила“, на 2187 м надморска височина. Масивната постройка на сградата предлага 65 места за нощуване. До нея се намират панелни бунгала със стаи с две и три дървени легла. В използваемите към момента бунгала, в които може да се спи само през лятото, могат да се настанят до 20 души.

Хижата е разположена на труднодостъпен терен и не е електрифицирана, заради което към момента се налага употребата на дизелов генератор. Водоснабдена е, а тоалетните и умивалните са външни, баня няма. Отоплението се извършва посредством печки на дърва. На разположение на гостите е туристическа столова, разположена в основната сграда.

Петър Кузмев печели грант на стойност 20 000 лв. за възстановяване на Хижа Грънчар. Удостоверението получи лично от изпълнителния директор на SiteGround Life Николай Тодоров
Петър Кузмев печели грант на стойност 20 000 лв. за възстановяване на Хижа Грънчар. Удостоверението получи лично от изпълнителния директор на SiteGround Life Николай Тодоров

Новите хижари

По всичко личи, че хижа „Грънчар“ е случила на стопани. Сега тя е в ръцете на силно мотивирани и отдадени хора, положили значителен обем работа за възстановяване на обекта. Петър Кузмев и семейството му се грижат за нея от ноември 2022 г., като имат и дълбока лична причина да са там – преди години бащата на Петър е стопанисвал хижата, а топли спомени от онова време пазят и Петър, и неговата сестра.

Още в началото семейство Кузмеви залагат няколко основни проекта за развитие на хижата. Един от тях цели организирането на ученически лагери и практики сред природата, който да се превърне в запазена марка на хижа „Грънчар“. Друг голям проект предвижда изграждане на автономна фотоволтаична система на територията на обекта.

Хижа "Грънчар"Есента на 2022

Кузмеви знаят, че обектът не е в добро състояние, но това, което заварват, им действа отрезвяващо – базата не е обновявана от над 30 години и поради крайната занемареност на обекта, част от плановете, като електрифициране и създаване на баня, удрят на камък. Отделно суровите метеорологични условия ограничават работата им само в периода от юни до октомври, като в началото и в края на този пeриод допълнителна пречка за работата е снежната покривка.

Въпреки че на моменти стигат до отчаяние, стопаните на „Грънчар“ продължават, движени от любовта към магичната Рила и желанието им да оставят нещо след себе си, за да знаят, че трудът си е струвал.

Трудностите

Като огромен проблем за функционирането на обекта стопаните отчитат липсата на електричество и баня, и ни споделят с вълнение:

Изключително сме развълнувани от това, че единият от тези сериозни проблеми ще бъде решен, благодарение на спечелената награда от SiteGround.

Но до изграждането на фотоволтаичната система, все още ще е изключително трудоемко снабдяването с пресни хранителни продукти и ежедневното подсигуряване на чисто спално бельо, тъй като е необходимо за целта то да се кара до града. Друг сериозен проблем е свързан с водоснабдителната система на хижата, която има нужда от ремонт и при състоянието, в което се намира, през най-топлите и сухи дни от лятото водата престава да тече.

Хижа "Грънчар"Кандидатстването за грантовете на кампанията „Хижа на годината“

Петър Кузмев ни споделя, че за пръв път чуват за кампанията през миналата година, а за финансиращите програми към „Хижа на годината“ научават на конференцията на на ЦПШ Мальовица през юли 2023 г.

За кандидатстването се изискваше попълване на специален формуляр и разписване на бюджет.

Екипът на хижа „Грънчар“ не среща трудности с попълването на формуляра. Признават ни обаче, че за разписването на бюджета търсят помощ от професионалист в областта. Проектът, с който кандидатстват, е за изграждане на фотоволтаична система на хижата.

Новината за спечелването на гранта от SiteGround, на стойност 20 000 лева, е неочаквана за Петър и семейството му. Макар да са таили надежда, до последно не смеели да се надяват, че шансът ще ги споходи.

Бяхме неописуемо щастливи, наистина емоцията е несравнима!

Хижа „Грънчар“
Хижа „Грънчар“ (снимка: Цветан Докузов, Фейсбук)

Изпълнение на проекта по изграждане на фотоволтаична система

При първоначалните разговори стопаните на хижа „Грънчар“ обсъждат със специалистите подробно етапите от изпълнението на проекта. При направения оглед, в началото на май 2024, е установено, че зимата не е била благосклонна към по-слънчевата част от покрива – където е най-ефективно да се поставят слънчевите панели. Това ангажира допълнително Петър и семейството му да търсят начин да подсигурят покрива, преди поставянето на скъпите фотоволтаици. За съжаление ремонт на покрив също не е от най-евтините начинания, но, окрилен от подкрепата на познати, приятели и фенове на хижата, както и възможностите, които би му отворило наличието на 10kW соларна енергия, Петър казва, че подготвя документи за банков кредит. Надява се на удължаване на договора си с БТС, за да може да продължи да инвестира във възстановяването на обекта спокойно. Към момента се изчаква разтопяването на снега и хижата да стане достъпна за работа, и дейностите ще започнат.

Оборудването на хижата с панели за ток ще позволи тя да работи и посреща гости целогодишно с още по-добри условия за храна и настаняване.

Смятаме че с избора на възобновяеми източници на енергия, преди всичко даваме добър пример и помагаме както на себе си, така и на природата,

– казва хижарят.

Етапи по реализация 

Още при кандидатстването за гранта, от хижа „Грънчар“ представят професионално изготвен проект, със зададени мощности на необходимите панели и направено проучване за подходящите места за тяхното монтиране. След изненадите, вследствие на зимата, е необходимо първо да се укрепи покривът, за да може след това на него да се монтират фотоволтаични панели. Петър се надява да успее да направи ремонта на покрива в рамките юни месец 2024 г. и веднага да постави соларната система, която още този сезон да осигурява захранване с електричество за хладилници, за стаите и за столовата в хижата. Общо на хижата ще бъдат поставени мощности от 10 kW.

Бунгалата на
снимка: Хижа Грънчар

Как могат да се включат доброволци

Във високата планина всяка помощ е добре дошла. За изграждането на каптажа на хижа „Грънчар“, който е най-налажещ, ще са необходими хора за обща физическа работа и транспортиране на материалите с коне или на ръка. При ремонта на покрива ще се търси съдействието на майстори и отново хора за общ физически труд. При реализацията на проекта за фотоволтаична система могат да се включат и доброволци по осигуряване на допълнителен транспорт, тъй като ще бъде нужен за пренасянето на цялата апаратура. Превозни средства, които са подходящи, са високопроходими автомобили, той като пътят от 6 км, от асфалта до хижата, е лош. От хижа „Грънчар“ са в процес на търсене на камион от по-старите, ЗИЛ или ГАЗ, който да закупят и използват след това целогодишно.

Належащи дейности и бъдещи планове

Хижа „Грънчар“ има доста неотложни нужди. Сега фокусът е в покрива, но за съжаление проблемите са много. Една от първите задачи, за която трябва да се погрижат след покрива, е изграждането на каптажа, намиращ се на километър над хижата. След това ще може да се започне работа и по изграждане на баня. Належащ е и ремонт на бунгала.

Идеите на стопаните ѝ пък са големи и те не се страхуват да мечтаят, че един ден ще ги реализират. Част от тях включват довършителни работи по кухнята на основната сграда, обзавеждане на допълнително спално помещение, ремонт на фасадата на основната сграда, укрепване на стената на езерото.

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Грънчар“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG62BPBI79401088037301
Титуляр: Надя Радкова Шаламанова
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0898 466 388 – Петър Кузмев

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на „Хижа на годината и Инстаграм профила на „Хижа на годината“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.