ПСС получи четири специализирани дрона с термокамери, дарени от SiteGround

Екипите на ПСС ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия

0
 

Сподели

Shares
ПСС получи четири специализирани дрона с термокамери, дарени от SiteGround
От ляво надясно: Христо Сливков, завеждащ ПСС, Троян; Емил Нешев, директор дирекция ПСС при БЧК; Красен Георгиев, главен специалист „Аварийно-спасителна дейност“, дирекция ПСС; Милен Братанов, завеждащ ПСС, София, началник база „Алеко“ (снимка: SiteGround)

Четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери за издирване и спасяване на пострадали в планината дари SiteGround на Планинската спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК). Дроновете са модел DJI Mavic 3T и общата им стойност е близо 50 000 лева.

Четирите модерни устройства ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас:

  • Централен Балкан – Юг чрез отряд на ПСС – Калофер,
  • Рила – чрез спасителна база Боровец,
  • ЮЗ Рила – чрез отряд ПСС Благоевград,
  • ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица – чрез отряд ПСС Сандански).

Благодарение на тази специализирана техника, екипите на ПСС ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции на територията на страната.

Вижте още: Планинска Спасителна Служба получи четири RECCO® детектора

Само през изминалата 2022 година ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. Редовно дейността ни е свързана с работа при повишен риск и в трудни метеорологични условия. Чрез това дарение на SiteGround от една страна ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове доколкото е възможно. Изключително сме благодарни на SiteGround за социалната стратегия на компанията и за разбирането на проблемите в планините, както и за безценната помощ, която ни оказват,

– заяви Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Това дарение е естествено продължение на усилията ни да подкрепяме активния начин на живот и желанието на повече хора да бъдат сред природата. За нас това са основни ценности, които изповядваме като екип и се надяваме, че ще допринесем нашите приятели и партньори от ПСС при БЧК да изпълняват отговорните си задължения по-леко и тази подкрепа ще помогне за спасяването на човешки живот,

– коментира Николай Тодоров, главен изпълнителен директор на SiteGround.

Вижте още: Генералните партньори на „Хижа на годината“: SiteGround

Дарението е в продължение на социалната стратегия на SiteGround, която подкрепя природата и активния начин на живот. През 2021 година SiteGround дарява на ПСС първите четири детектора RECCO за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец.

Като част от кампанията SiteGround разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.