Как да изберем най-добрите обувки за планина този сезон?

Експертите на "Стената" с професионални съвети

0
 

Сподели

Shares

Обувките са най-важната част от екипировката. Те буквално определят качеството и комфорта на времето, прекарано навън. Но как да изберете най-добрия чифт за вашите приключения на открито?

Докато дрехите се сменят в зависимост от условията, щом ходим, обувките са винаги  на краката, независимо от времето. Първото условие за комфортно пребиваване в планината e те да са удобни, което е предпоставка за сигурност – нормалното придвижване зависи от добре избраните обувки в съответствие със сезона и терена.

Ето какво трябва да знаете за обувките за планина преди да направите своя избор:

Горната част може да енаправена от кожа и/или текстил с цел комфорт, олекотяване и за да позволи на потта от краката да излиза по-лесно навън. От вътрешната страна има мека материя, която има за цел да пази крака и да отстранява потта, а все по-често се слага и мембрана, която не позволява на водата да прониква вътре, без да пречи на влагата, отделена от краката, да излиза навън.

При моделите, предназначени за тежки натоварвания и ходене извън пътеките, е важно местата, които най-често влизат в допир с камъните, да са защитени с гума, чрез наличие на борд над подметката и бомбето. Тази защита пази краката в случай на удар в камък или други твърди предмети и увеличава живота на обувките. Горната част на обувките може да бъде с различна височина, в зависимост от предназначението и личните предпочитания на всеки планинар. За сериозен планински преход са препоръчителни високите обувки, добре обхващащи глезена, независимо от сезона.

Вижте повече обувки за приключенци тук.

Подметката е другата много важна част на обувките, която при съвременните модели е с многослойна конструкция. Тя има за цел да осигури комфорт на стъпалото, да придаде необходимата твърдост и да осигури добро сцепление с повърхността, по която се придвижваме.

Особено важна е долната част на подметката, която постоянно влиза в допир с терена. Най-добрият материал за нея остава каучукът, а най-известната марка е Vibram, разработките на която гарантират добър комфорт, сцепление и устойчивост на износване.

Тези качества се осигуряват посредством комбиниране на различни видове и слоеве каучук, фини метални стърготини, пластини от корк или полимер и т.н. Друг важен фактор при избора на обувки трябва да е формата на подметката и дълбочината на грайфера, но трябва да се има предвид, че няма универсална подметка, която да държи еднакво добре на всякакъв терен.

Подметката може да бъде с различна твърдост. Летните и трисезонните обувки са с предимно мека до средно твърда подметка. Твърдите обувки по прицип са за зимни условия, но има хора, които ходят с тях и през лятото. Не трябва да се забравя, че в Рила и Пирин участъци с фирн има до края на месец юни, а преминаването на такива места е много по-безопасно с твърди обувки. Те са по-добрият вариант и ако по маршрута се очаква да има стръмни склонове, покрити с трева, малки камъчета или кал.

Размерът на обувките е друг съществен въпрос, който възниква още в самото начало.

Има няколко важни неща, с които е добре да се съобразите:

1) Номерацията на обувките е относителна поради различната форма на обувката и индивидуалността на всяко стъпало. Можете да намерите разлика дори при два различни модела на една и съща фирма, които имат еднакъв номер. Затова на номерa при пробване следва да се гледа само информативно, а изборът да е повлиян от удобството, което усещаме;

2) Обувките не винаги се отпускат! Препоръчително е кракът да стои леко свободно в обувката;

3) Няма универсални обувки, които да стават еднакво добре за всички сезони и терени! Преди покупката помислете къде и кога най-често ще ги използвате и изберете оптималния вариант. Добрите планинари имат по няколко чифта обувки, които ползват в зависимост от прехода и условията.

Препоръчваме ви преди да бъдат купени, обувките да бъдат тествани. Какво можете да направите? Обуйте двете обувки в магазина или вкъщи с чорапите, с които се предполага, че ще ги използвате, стегнете добре връзките и походите малко.

Изборът на обувки е голям. Как да се ориентираме?

Има няколко основни правила, които трябва да знаете, останалото е въпрос на личен вкус и компромиси.

За лесен терен – хубава пътека, алея или черен път, са подходящи по-ниските и меки обувки.

За високата планина, за труден терен, стръмни склонове и минаване през заснежени участъци са подходящи по-високите и твърди обувки.

Обикновено един маршрут в планината е комбинация от двете, така че е добре освен сериозните обувки за планина да носите в раницата и маратонки или сандали, които осигуряват комфорт в населените места или хижата при многодневни преходи. Трябва винаги да се има предвид, че не толкова марката и цената на обувките са важни, колкото това избраната обувка да е удобна и да съответства на терена и условията, при които ще се използва.

Ето и нашите предложения:

Обувките Boreal Brenta са съвместими с полуавтоматични котки и са подходящи запресичане на сняг и ледници, както и за по-лесни зимни маршрути и летен алпинизъм. Връзките на този модел стига почти до пръстите, с което се постига голям диапазон на регулиране на обема на обувката и осигурява прецизно прилягане и голям контрол при изкачване.

Въпреки че са достатъчно твърди (неогъващи се) за котки, Brenta са необичайно удобни, с високастепенна чувствителност, свобода на движенията и чудесно прилягане. Моделът е чудесно решение за по-дълги трекинг маршрути, без значение от метеорологичните условия и трудността на терена.

Техничната обувка трябва да е удобна за ходене по дългите подходи, да е съвместима с котки за пресичане на места покрити със сняг и трябва да бъде прецизна за катерене и трудноизкачване.

Brenta са туристически обувки, създадени да правят всичко това с лекота.

 

Garmont Vetta GTX – във вариант за господа и във вариант за дами –  е лека и надеждна, туристическа обувка за онези, които предпочитат средно висока обувка притежаваща стабилност и твърдост, подходяща за различниусловия и разнообразни дейности – подход, via feratta, планински преходи, тренировки по планинско водене.

Защитната гумена лента стигаща до след средата наобувката е налице, както и системата за сключване на петата Heel Lock, благодарение на която кракът е защитен от приплъзвания и изхлузвания. Мембраната, която защитава крака ви е GORE-TEX® Extended Comfort със забележителни дишаемост и водоустойчивост, стелката е дишаща полиуретанова.

В допълнение самата подметка е Vibram Maton, произведена от здрава и износо устойчива гума, със специална двойна смес в зоната при пръстите и при петата, гарантираща увереност и при изкачване и при спускане.

Моделите Atacama GTX  и Karakum GTX на Garmont са полувисоки обувка предназначена за ентусиастите и феновете на живота на открито, които търсят леки и дишащи обувки. Горната част е мрежеста тъкан, гарантираща отлична дишаемост, а подметката е Vibram, което означава стабилност и добро сцепление върху неравни терени, както и в градска среда.

 

 

Мембраната GORE-TEX гарантира водоустойчивост и дишаемост, така че кракът ви да е в комфортен микроклимат през цялото време. А система Heel Lock заключва петата на мястото ѝ, за да се предотвратят приплъзвания и пришки.

 

BOREAL Shango е олекотена високо технологична обувка, комбинация от обувка за интензивно ходене и такава за скално катерене, с подметкана Michelin Terra. Тази нова подметка, която използва лепкавата каучукова смес Michelin OCX и грапав дизайн на протектора,осигурява страхотно сцепление при всякакви атмосферни условия и има интегрирано бомбе за по-голяма издръжливост и защита на пръстите.

Меката, гъвкава, ултрадишаща и устойчива на износване синтетична горна част прави Shango идеални за ежедневна употреба, технични преходи и лесни изкачвания.

 

Тези и още актуални модели може да намерите в онлайн магазин „Стената“ или в обектите им в София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.