Как се прави състезание: Трън Ултра Рън

Състезанието е през май, а същинската организация започва да кипи още през януари

0
 

Сподели

Shares

Трън Ултра Рън 2024Създадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

Старт на Трън Ултра Рън
Старт на Трън Ултра Рън. Милен Тончев в средата

В „Как се прави“ Трън Ултра Рън, разговаряме с Руслан Зарев, председател на Трънско туристическо дружество .

Разкажете ни за историята на Трън Ултра Рън?

Идеята се зароди през 2021 г. Тогава с нас се свърза Милен Тончев, който е от организаторите на Байк и Рън за Чепън. Сподели, че, според него, районът на Трънско е много перспективен за организиране на състезание по планинско бягане.

Няколко от членовете на Трънското туристическо дружество се срещнахме с него, обсъдихме различни варианти за трасета, място за Старт-Финал и т.н. Малко по-късно с Милен минахме част от предварително набелязаните маршрути, той на място доразви идеята и в началото на 2022 г. взехме решение да организираме състезанието. Идеята беше да е скромно като организация, да осигурим само най-елементарните условия за провеждане на състезание.

С течение на организацията обаче, добавяхме нови и нови неща и накрая се получи така, че Трън Ултра Рън имаше всичко необходимо за едно качествено и мащабно състезание. Първата година започнахме с три трасета, а 8-километровата дистанция я добавихме през второто издание.

Организатори и доброволци на Старт на Трън Ултра Рън
Организатори и доброволци на Трън Ултра Рън

Кои са в момента хората, които го правят?

Трън Ултра Рън се организира от членове на Трънското туристическо дружество. Организационният екип е от около 20 човека. Отделно имаме подкрепа от много доброволци, без които състезанието няма как да се осъществи. В деня на състезанието общо заети с организацията са близо 100 човека. Тук включвам хората на старт-финала, където има какви ли не дейности за вършене, доброволците на подкрепителните пунктове, доброволците, които са в планината на места, на които трябва да упътват и отбелязват преминалите състезатели, хората от първа помощ, екип осигуряващ връзка с радиостанции и т.н.

Колко издания има състезанието и колко са били участниците?

Тази година ще бъде третото издание на състезанието. Първата година участваха 230 състезатели, а втората 307. Тази година очакваме около 450-500 участника.

По трасето на Трън Ултра Рън
По трасето на Трън Ултра Рън

Разкажете повече за дистанциите и трасетата за тазгодишното издание?

В Трън Ултра Рън, както и миналата година, има 4 дистанции – 8, 13, 24 и 54 км. Трасетата са същите, като през 2023 г., единствено на най-дългата дистанция ще направим лека корекция, с която ще изместим трасето от асфалт, на горска пътека, за участък от около 1,5 км. Разстоянието се запазва същото, а денивелацията ще се увеличи с малко.

Всяка една от дистанциите преминава поне през един връх, от който се разкриват невероятни гледки. Характерно за състезанието са много стръмните изкачвания и спускания.

24 км дистанция „Четири върха ултра“ е част от календара на националния шампионат по скайрънинг. Това трасе преминава през цели три планини – Ездимирска, Парамунска и Любаш и изкачва най-високите върхове на тези планини. Има и четвърти връх в тази дистанция и това е връх Груйница. За 24 км се преодоляват цели 1650 м положителна и толкова отрицателна денивелация.

Най-предизикателното трасе е „Десет върха ултра“. Дължината му е 54 км, а денивелацията, която трябва да се преодолее, е близо 3500 м. Тази дистанция преминава през 10 върха в 4 планини и предлага десетки места с изключителни гледки. Трасето е много разнообразно, има скалисти стръмни терени, равни черни горски пътища, планински поляни и малко асфалт. Контролното време за „Десет върха ултра“ е 13 часа, като то затруднява доста от участниците и около 20 процента от тях не успяват да го завършат.

По трасето на Трън Ултра РънКои са най-предизвикателните участъци?

Спусканията от Големи връх и връх Стража са най-предизвикателни и технични. Има и три много сериозни изкачвания, които затрудняват и най-добрите състезатели. Това са изкачванията към Големи връх, връх Груйница и връх Любаш.

А най-красивите?

Трасетата изобилстват от места с красиви панорамни гледки. Гореспоменатите върхове са такива, а, освен тях, на най-дългата дистанция има още няколко много панорамни върхове, като Копран, Големи връх, Ерулска планина и Каменитица. Но не само върховете са панорамни. Има редица поляни или просто части от черните пътища, от които се откриват впечатляващи гледки. Участието в „Трън Ултра Рън“ е наслада за сетивата, особено, ако съвпадне с цъфтежа на люляците, които изобилстват по трасето.

Трън Ултра РънКое е най-трудното в организацията на събитието?

Организацията за събитието не спира, но същинската част започва още от януари. Има много трудности и винаги се появяват и нови предизвикателства и пречки. Това, че сме голям и сплотен екип и работим в името на каузата ни за опазване и популяризиране на природата на Трънско, ни дава сили да преодоляваме всички трудности.

На коя дата ще се проведе тази година и какво е новото в предстоящото издание?

Тази година състезанието ще се проведе на 11 май. Мястото отново е с. Велиново. Ще има новости в зоната на старт-финала. Стремим се да подобряваме всеки детайл от състезанието.

Трън Ултра Рън: медалите
Трън Ултра Рън: медалите

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред?

Имаме идея за нещо ново, която обаче ще обявим след тазгодишното състезание.

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

Искам да поканя хората, които обичат планината, да посетят Трънско. Дори и да не участват в състезанието, районът предлага отлични възможности за тренировки или разходки, а също и за колоездене. Могат да посетят сайта на Трънското туристическо дружество transkotd.org, където в раздел маршрути сме описали всичко и откъдето могат да изтеглят и тракове.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.