Мистерия обърква учените: Тихи океан се охлажда

Newscientist.com: Ако този „студен език“ продължи, това може да намали с 30% затоплянето от парникови газове, но и да причини грандиозна суша в САЩ

1
 

Сподели

Shares
Океан
снимка: Talia Cohen, Unsplash

Една част от източен Тихи океан озадачава учените. Оказва се, че през последните 30 години тесен участък там става все по-студен, противопоставяйки се на широката глобална тенденция на затопляне и обърквайки по този начин учените.

Аномалията, известна като „екваториалния студен език“, засяга област, простираща се на хиляди мили на запад от бреговете на Еквадор.

В продължение на най-малко три десетилетия регионът се е охладил с близо половин градус и „кара учените да се чудят колко дълго ще продължи това“, съобщава The Atlantic.

Океан
снимка: Tanushree Rao, Unsplash

Какво причинява „студения език“?

  • Учените не са напълно сигурни, но Ричард Сийгър от Земната обсерватория Ламонт-Дохърти в Колумбийския университет казва, че един от факторите изглежда са пасатите в региона, които пренасят топлата вода далеч от повърхността, стимулирайки издигането на по-хладна вода. И все пак, въпреки ефекта от тези ветрове, студеният език озадачи учените – според  Newsweek, „защото усъвършенстваните климатични компютърни модели предполагат, че водите трябва да са се затопляли в продължение на десетилетия с по-бърза скорост от останалата част на Тихи океан, поради нарастващите емисии на парникови газове”.
  • Други хипотези предполагат, че отговорът може да се намира в студените морета на Южния океан около Антарктида, където температурите на морската повърхност също намаляват през последните десетилетия. Предполагаемите причини включват топенето на антарктическите ледници с покачването на глобалните температури и изтъняването на озоновия слой, във връзка с нарастващите емисии на парникови газове, които засилват движението на студен въздух от Антарктика.

Вижте: „Мисията Шакълтън“ застава зад кауза за опазването на Южния океан (петиция)

Океанско дъно
снимка: Shifaaz Shamoon, Unsplash

Защо учените се вълнуват?

Според Педро ДиНезио от Университета на Колорадо, Боулдър, това е „най-важният въпрос без отговор в науката за климата“. Да не знаем какво го причинява „означава, че също не знаем кога ще спре или дали внезапно ще се обърне към затопляне“, пише New Scientist.

Според учени това може да има огромни последици в световен мащаб и може да определи дали сушата, обхванала Калифорния, е постоянна и има ли постоянна тенденция в страховитите горски пожари, засягащи Австралия, както и интензивността на мусонния сезон в Индия и опасността за глад в Сомалийския полуостров (Африканския рог)“.

Темата не е от днес

През 2019 г. публикация на Science докладва за изследвания, показващи, че дълбоко в Тихия океан един регион всъщност става по-студен.

Тази намаляваща температура в океанските дълбини също е причинена от изменението на климата, но не от съвременния вид, с който сме толкова запознати.

Малката ледникова епоха от Средновековието

Малката ледникова епоха или малкият ледников период започва около 1500 г. и продължава до средата на 19 век. Това охлаждане се отразява на водата на повърхността на Тихия океан, която обаче не остава завинаги на повърхността и в крайна сметка започна да потъва към дъното.

Тихият океан е толкова голям, че може да отнеме много време, докато тази по-студена вода потъне, стотици или дори хиляди години. Група изследователи от Харвард са открили „студената вода“ от Малката ледникова епоха в дълбока подводна зона на Тихия океан, където тя все още потъва и охлажда всичко около себе си.

„Ако повърхностният океан като цяло се е охлаждал през по-голямата част от последното хилядолетие, онези части от океана, които са най-изолирани от съвременното затопляне, може все още да се охлаждат“, казва водещият автор на изследването Джейк Геби в прессъобщение.

Вижте: Айсбергът А68 добави към Световния океан огромно количество вода

Океан
снимка: Cristian Palmer, Unsplash

Преди повече от сто години екип от учени се отправят на експедиция до Тихия океан, за да съберат данни за температурата. На борда на HMS Challenger, дървен ветроходен кораб, тези учени от 19-ти век спускат термометри в океана и правят около 5000 измервания на температурата на океана на различни дълбочини.

Оттогава съвременните изследователи са събрали още по-подробни данни за температурата на океана и чрез сравняване на съвременните данни с тези исторически данни от Challenger, изследователите са успели да проследят движението на тази по-студена вода от Малката ледникова епоха. Според тях тя се намира на около 400 м под повърхността.

Вижте: Бактерията, хранеща се с ръждата на „Титаник“, може да разгражда и пластмаса в Световния океан

С тези данни учените могат да получат по-ясна картина за това какъв е бил светът по време на Малката ледникова епоха, но също така е вид аларма за възможните последствия от нашия собствен епизод на изменение на климата.

Ако части от океана могат да останат студени стотици години след малък ледников период, какво ще се случи с океаните, когато планетата се затопли? Колко дълго ще продължи това затопляне в дълбините на океана?

Ако това изследване е някаква индикация, то е възможно след стотици години нашите потомци да изпитват ефекта от случващото се днес на планетата.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Това така наречено охлаждане на водата, определено идва от дълбините

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.