Параолимпийката, която се зае да прекоси с гребане Тихия океан загина във водата

Анджела Медсън се е удавила, докато е опитвала да се върне на лодката си

0
 

Сподели

Shares

 

По време на наложената карантина, заради световната здравна пандемия, историите на хората, които избраха да ни вдъхновяват в стремежа си да тестват границите на човешките възможности, не бяха малко. Една от тях беше тази на Анджела Медсън – параолимпийката, която тръгна по пътя на една мечта – да прекоси с гребане Тихия океан.  

За съжаление съвсем близо до сбъдването ѝ, някъде между началото и крайната цел, Анджела остава завинаги в опасните, но тъй примамливи води на Тихия океан.

Мечтата на Медсън да премине с гребане частта от Калифорния до Хаваи бе повече от възхитителна, въпреки опасността, която криеше.

На 20-ти юни Медсън не се обажда по сателитния телефон на близките си, което ги кара веднага да се зaхванат с организирането на спасителна мисия. Бреговата охрана на САЩ, която се заема с  мисията по издирването се свързва с кораби в района и така ден по-късно открива тялото ѝ, в близост до лодката.

До ден днешен експерти се опитват да разберат какво се е случило в съдбоносният ден на 20-ти юни, убедени, че Медсън е прекалено опитен гребец, за да не оцелее в това предизвикателство.

Предполага се, че силна буря е причината за обръщането на лодката на гребкинята. Медсън е комуникира с близките си ден преди циклона да удари в района, в който тогава се е намира – най-отдалечената точка от сушата между Калифорния и Хаваи. Планът е да пусне котва и да изчака докато бурята премине, а на 21-ви юни отново да продължи. Загадка е какво се е случва – това е последният път, в който семейството ѝ чува нейния глас.

Снимка:  Master Sgt. Sean M. Worrell/Released)

В средата на юли, близките и публикуват в социалните мрежи изявление от което стават ясни детайлите, около случилото се:

„Вяраме, че Анджела е влязла във водата на 21 юни, около 10:30 сутринта с намерението да смени един от шегелите и да се качи обратно на борда. Била е привързана към лодката, а температурата на водата е била около 22 градуса.

Предполагаме, че докато е работила във водата нещо се е объркало и въжето ѝ се е заплело, така че да не ѝ позволи да се качи обратно в лодката. Може би е прекарала във водата по-дълго отколкото е трябвало, опитвайки се да освободи връзката…

Смятаме, че е получила хипортемия без да е разбрала, заради параплегията си в долните и крайници. Допускаме, че е възможно и да е изпаднала в безсъзнание или да е получила инфаркт, което е довело до смъртта ѝ.“

ВИЖТЕ: Сърфистът Крис Бъртиш прекоси Атлантическия океан с гребане

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.