Айсбергът А68 добави към Световния океан огромно количество вода

Един трилион лед изчезна...

0
 

Сподели

Shares
Снимка: BBC

Айсбергът A68, който до скоро бе най-големият в света, е добавял повече от 1,5 милиарда тона вода в Световния океан всеки ден. Това се случило по време на неговото активно разтопяване, съобщават BBC.

Неговата площ бе близо 6 000 кв. км, при откъсването му от Антарктика през 2017 г. В началото на 2021 г. той изчезна напълно.

В момента, изследователите са заети да оценят въздействието от разтопяването на A68 върху околната среда. Екип, ръководен от университета в Лийдс, е прегледал всички сателитни данни, за да изчисли променящите се размери на бегемота, докато се движи на север от Антарктида, през Южния океан и нагоре в Южния Атлантик.

Снимка: BBC

Това позволява на групата да оцени различни скорости на топене по време на тригодишното съществуване на мегаберга. За известно време имаше опасения, че гигантският блок може да блокирайки пътищата за хранене на милиони пингвини, тюлени и китове.

„Изглежда, че за кратко докосна континенталния шелф. Тогава бергът се обърна и видяхме, че малко парче се откъсна. Но това не беше достатъчно, за да заземи A68“, споделя водещият автор г-жа Ан Браакман-Фолгман от Nerc Center за полярно наблюдение и моделиране в Лийдс пред BBC News.

Снимка: BBC

До април 2021 г. A68 беше разбит на безброй малки фрагменти, които не бяха проследени. Но въздействието му върху екосистемата ще бъде много по-дълготрайно. Гигантските парчета с табличен или с плосък връх имат значително влияние, където и да се намират в момента.

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.