Годишнина от рождението на Джордж Мелъри

0
 

Сподели

Shares

На 18-и юни 1886 г. се ражда Джордж Мелъри. Името му свързваме с първите в историята експедиции, които се отправят към най-високата планина в света, за да проучат региона на Еверест и да разберат дали е възможно да достигнат до най-високата му точка.

Джордж Малъри
Джордж Мелъри вдясно/снимка: summitpost.org
Ранни години

Британецът се ражда в селцето Мобърли, в семейството на духовници. Когато е на 13 получава стипендия в областта на математиката за колежа в Уинчестър. Джордж Мелъри започва да учи там, а през последната година от обучението му, преподавател го въвежда в света на катеренето и алпинизма. Всяка година той води няколко човека в Алпите и Джордж е един от тях. Това се случва през последните години на 19 в.

Експедиции

В началото на 20 в. британецът осъществява няколко експедиции в Европа. Те се случват предимно в Алпите. Едно от големите му постижения към съответния момент се случва през 1911. Тогава британецът стъпва на Монблан.

Джордж Малъри
Photo: AFP/Getty Images/theguardian.com

Следващото десетилетие изправя Мелъри и още британски алпинисти пред едно от най-големите предизвикателства за алпинизма в този период. През 1921 г. започват експедициите, които си поставят основната цел да достигнат до най-високата точка в света – Еверест. Първата от тях е разузнавателна и алпинистите проучват маршрутите, по които евентуално може да се изкачи върха. Те достигат височината от 7020 м, на която се намира Северното седло.

След това идва втората експедиция, която се случва през 1922 г. Тогава е регистрирано ново постижение – първото в историята достигане до височина над 8000 м.

Everest Expedition
Снимка: Wikipedia

Пълната история прочетете тук.

1924 е повратната година в живота на британеца. Тогава той отново е член на експедиция, която се отправя до най-високата точка в света. Мелъри се движи в свръзка с Андрю Ървин. Докато двамата се отправят нагоре, един от членовете на групата ги забелязва да напредват по някое от стъпалата под върха. Това всъщност е и последният момент, в който са видени. След това те не се завръщат и никой не знае дали изобщо са стигнали до върха. Констатираната по-късно причина, която е довела до смъртта им, е падане.

Въпреки начина, по който се развиват събитията, алпинистите са обявени за национални герои.

Търсене на доказателства

През 1933 г. е намерен пикелът на Ървин в близост до първото стъпало. Това довежда до заключение, че двамата мъже може би не са стигнали по-голяма височина.

През 1936 г. Алпинистът Франк Смит констатира, че е видял тяло, което се е намирало в близост до намерения три години по-рано пикел на Ървайн. След това той пише писмо до Едуард Нортън. Това обаче става ясно чак през 2013 г., когато синът му намира писмото, докато пише биографията му. Причината октритието да остане толкова време в тайна е, че мъжете не са искали историята да привлече медийното и обществено внимание, с което да се предизвика сензация.

Друга важна година в идентифицирането на местоположението на тялото на Мелъри е 1986. Тогава е организирана експедиция, в която да го търсят. Алпинистите, които се отправят в района на Еверест, се позовават на данни на техен китайски колега. Той заявява, че през 1975 г., мъжът, с когото са деляли една палатка, се е натъкнал на тяло на британец, на височината от 8100 м. Ден по-късно обаче лавина затрупва китаеца и докладът му остава непълен.

1999 е решаващата година в търсенето на телата на двамата алпинисти. Тогава отново се провежда експедиция начело с Ерик Симонсън. На 1-ви май Конрад Анкер намира замръзнало тяло на височината от 8157 м, малко под мястото, където е бил намерен пикелът на Андрю Ървин. Първоначалните изводи са, че това е неговото тяло и алпинистите са се надявали да намерят камерата, която е носел със себе си. Теорията им обаче много бързо се опровергава, тъй като на дрехите се забелязва името Джордж Мелъри. Въпреки че са минали 75 години от изчезването му, тялото се е запазило заради метеорологичните условия.

През 2001 г. и 2004 г. експедиции се завръщат в най-високата планина, за да открият следи от Ървин и камерата му. Нито една от тях не се увенчава с успех.

Достигнали ли са Мелъри и Ървин върхa?

Много са теориите за това какво може да се е случило в района на Еверест през 1924 г. Дали обаче британците са отправили поглед към света от неговия покрив, не може да се каже със сигурност. Дъщерята на Мелъри е заявила, че алпинистът е носел снимка на съпругата си с него. Тя обаче не е открита. Възможно е, ако той е стигнал върха, да я е оставил там. Друга теория е, че китайският алпинист, който твърди, че го е открил през 1975 г., е взел снимката със себе си, за да докаже твърденията си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.