EpicTV направи филм за световната шампионка при девойките в спортното катерене Алекс Тоткова

В поредицата си "Living legends" EpicTV представя Алекс във филма From Urban Rock Climbing To World Champion

0
 

Сподели

Shares
Александра Тоткова
Александра Тоткова / снимка: Клуб по катерене НСА

Една от най-добрите видео платформи за катерене EpicTV направи филм за шампионката ни в спортното катерене (девойки) Алекс Тоткова, която е и първата световна шампионка по катерене при девойките в българската история. През лятото тя триумфира на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Далас в дисциплината трудност.

Ето какво споделя Алекс пред камерата:

„Това, че тренирам спортно катерене, не ми пречи в ежедневието. Предпочитам да отида в залата и да се изкатеря добре и да се натренирам, отколкото да излезна и да има празни приказки с хора, защото знам, че след време ще имам време и за приятелите си, и за всичко останало. В момента спортът е нещото, което мисля, че искам да правя.“

„Моята религия е Православното Християнство. Мисля, че на това дължа успехите си на всичко, освен на родителската подкрепа и от страна на треньори и спонсори, но основно това мисля, че най-много ми помага. Изгражда ме като човек, освен това. Помага ми е в катеренето да бъда малко по-търпелива, да виждам как постепенно се получават нещата.“

Александра Тоткова вече има три медала от световни първенства при девойките, след като през 2019 г. спечели среброто и бронза в групата на 14-15 годишните.

Сред нейните успехи е и този от март 2020 г., когато тя стана първият български катерач, преминал 9а в чужбина, „Victimes del futur”, в Маргалеф, Испания. Едновременно с това тя е първата българка, изкатерила маршрут от тази категория.

Преди няколко месеца Алекс се премести от родния Пловдив да учи и тренира в София. Част е от Клуб по катерене НСА.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.