С колела по олимпийски във Варна

0
 

Сподели

Shares

Във Варна отново се готви нещо интересно. Става въпрос за “Мобилити парк”, който по планове ще представлява пространство за спорт и култура, в което ще се провеждат местни, национални и международни спортни и културни събития. Един от най-интересните елементи от този проект, който привлече вниманието ни, е планираното велотрасе по олимпийски размери. Повече за него ни разказа Стефан Бъчваров от Сдружение ДЕМО, който е един от основните замесени в инициативата.

Мобилити парк - Варна

За каква дисциплина ще бъде велотрасето с олимпийски размери?
Едно от трасетата в “Мобилити парк – Варна” ще бъде предназначено за BMX racing, познат още като Bicycle Moto Cross (BMX). През 2003 г. спортът е включен от Международния олимпийски комитет сред дисциплините за Летните игри в Пекин през 2008 г., когато се провежда и първата олимпиада по BMX. И да – за момента няма такова трасе в България.

Кой ще изгражда велотрасето?
Трасето ще бъде изградено от професионалисти в областта от цялата страна и Европа, като за момента имаме огромна доброволна подкрепа в планирането от архитекти от Марибор (Словения) и екипът изградил трасето за Олимпийските игри в Сочи, като имаме уверението им, че ще се включат и в самото изграждане.

Какво ще представлява то, ясно ли е вече? С какви размери ще бъде и какво ще включва?
Общата площ на терена е 6069 квадратни метра, като олимпийският трак заема 862 от тях, а дължината му е 282 метра. Предвиждат се още професионални трасета за други дисциплини в колоезденето, еър бег шанца, детско трасе, трасе за начинаещи, пъмп трак и дуги елементи. Мобилити паркът също ще разполага с площадка за уличен фитнес, като уредът ще бъде по стандарти за провеждане на световно първенство, професионален баскетболен кош и стени за катерене, една от които по стандарти за провеждане на международни състезания за скоростно катерене.

Споменахте, че сте свързали с професионалисти в областта и затова сте поканили състезатели от цялата страна, участвали в изграждането и ползването на подобни паркове в целия свят. Ако има популярни имена сред тях, ще ги споменете ли?
Разбира се, но с предварително извинение, към останалите, които не споменавам, защото наистина са много. Сред участниците са:
Николай Желев – състезател и треньор, Владимир Конушлиев – заклет байкър, Станимир Стойчев – райдър и собственик на веломагазин, Здравко Василев – собственик на веломагазин, Георги Георгиев – архитект, Боби Савов – архитект, Ивайло Добрев – инженер, Венелин Иванов, Славян Джелепов, Кристиян Райчев, Николай Панайотов – заклети BMX райдъри и наистина ще спра до тук, защото много хора помагат.

За кого ще бъде подходящо това трасе?
„Мобилити парк – Варна“ предвижда изграждане на няколко различни трасета, които ще покриват пълния спектър от изисквания за практикуване на всички видове екстремно колоездене, освен спускане, тъй като денивелацията на терена не го позволява. Трасетата съответно ще бъдат разграничени по изискванията на съществуващите регионални и международни органи за налагане на санкции, за да бъде възможна употребата им от всякакви възрастови групи и нива на напредналост.

Мобилити парк - Варна

Още за „Мобилити парк – Варна“ ще научите тук

Кога планирате да бъде готово то?
Планираме официалното откриване да бъде в началото на пролетта на 2016, за да можем да спазим технологичните срокове за слягане и оформяне на пръстта, както и да обособим цялостната среда около съоръженията, за да бъде мястото приветливо и приятно за всички.

А как ще се обвърже с инициативите част от “Европейска младежка столица”?
Инициативата е на Сдружение „ДЕМО“ и е част от проекта „Младежки столици в действие” – мащабен проект на Община Варна по програма „Младежта в действие”, одобрен от Европейската комисия и е пряко свързан с титлата на Варна – Европейска младежка столица. Идеята е „Мобилити парк – Варна” да бъде домакин на няколко европейски и международни състезания през 2017 г. за да помогне за доброто представяне на града пред цяла Европа.

С каква сума разполагате за реализацията на инициативата, ако не е тайна?
За съжаление младежките програми не са като оперативните и средствата, които се отпускат не са достатъчно, за да покрият всички разходи по реализацията на нещо толкова мащабно. Средствата, с които разполагаме, са по-малко от 16 000 лв., което е няколко пъти по-малко от средствата за изграждане на една детска площадка. За радост обаче имаме подкрепа от големи компании, които ще ни помогнат с реализацията и ще ни осигурят голяма част от нужните материали. Освен това кандидатствахме и към програмата „Младежки проекти 2015” на Община Варна, с инициатива: „Варна 2017 – национална кауза”. Това ни даде възможност да поканим професионалисти от цялата страна на няколко работни срещи, на които обсъдихме ландшафтната архитектура и бъдещи проблеми, с които те са се сблъсквали в изграждането на други такива паркове в страната. Важно е да се отбележи, че никой от поканените експерти не отказа подкрепа, а точно обратното – всички се зарадваха, че някой търси мнението им, за да се изгради нещо наистина функционално и използваемо. Всички участват в проекта като доброволци и им се покриват само основни разходи като настаняване, пътни и храна, което показва ангажираността на младежите към подобряването на градската среда и условията на живот.

За контакти и повече информация за „Мобилити парк – Варна”:
Стефан Бъчваров (Каската) – управител на Сдружение ДЕМО, 0988351545.

Мобилити парк - Варна

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.