Емил Пътов: Давам пример на децата си с пчелите, които не спират да работят

С MasterCard ви представяме Емил Пътов, пчелен фермер от мрежата на "Истински мед"

0
 

Сподели

Shares

Вижте поредицата, която за първи път показва „кухнята“ на кошера, подкрепата на колко добри хора са необходими, за да станеш пчелар, за пожарите, мечките, вкусната храна и корените – гледайте видео поредицата с Мария Жекова „Най-сладкият начин да спасиш света“.

Вече две години Mastercard е партньор на иновативната българска компания Pollenity в каузата за подкрепа на българските пчелари, качествения мед и героите на земеделието на цялата планета – пчелите. Към мисията се присъедини и Мария Жекова, известна с таланта си да намира неизчерпаемо кулинарно вдъхновение в природата на Родопите.

Сега Мария създава в Родопите своето кътче за посрещане на ценители Силивряк, което определя като Хранилище за мечти. С помощта на Mastercard, Pollenity и пчелни фермери от мрежата на „Истински мед“, Мария се впуска в приключението да стане пчелар и да отглежда Apis mеllifera rodopica – дивата родопска пчела, която единици пчелни фермери пазят с грижа и опасения за неясното ѝ бъдеще.

Семейство Пътови
Семейство Пътови, снимка: Николай Димитров

Срещнахме се с Емил Пътов, пчелен фермер от мрежата на „Истински мед“, за да ни разкаже какво му дава досегът с пчелите и как цялото му семейство се е обединило в отглеждането им.  

Как започна да отглеждаш пчели?

Запознах се с пчеларството покрай бъдещата ми съпруга. Нейните родители от много години бяха пчелари. Аз постепенно, по малко им помагах в пчелина и започна да ми харесва. Искахме по-спокоен живот за семейството ни и така от големия град се преместихме в малкия, и пчеларството стана моя професия. Пчеларството не ми е било самоцел, стана някак естествено.

Пчелна пита
Качественият мед е супер храна, снимка: Николай Димитров

Защо е толкова важна консумацията на качествен мед?

Като цяло е много важна консумацията на качествена и чиста храна. Това се отнася за всички храни, но става все по-трудно в наши дни. А медът е супер храна, направо лекарство. Когато консумирате качествен мед, помагате на собственото си здраве, но помагате и на някой пчелар да се грижи за пчелите и за природата.

Семейство Пътови
Семейство Пътови, снимка: Николай Димитров

Трудно ли се гледат пчели?

Не е трудно да се гледат пчели, трудно е да се отглеждат. Пчелата е много деликатно създание, не е като другите селскостопански животни. Самата работа не е тежка, трудна или досадна, но решиш ли да си развиваш и поддържаш пчеларската ферма, е нужно да прочетеш доста книги и да научиш много неща – как да си създадеш отводка, как да си направиш пчелна майка и т. н. Разбира се, когато вършиш това, което ти харесва, то не ти се струва тежко.

Големият син на сем. Пътови, Камен
Големият син на сем. Пътови, Камен / снимка: Николай Димитров

Семейството ти как участва в това?

Мога да кажа, че съм щастлив как цялото ми семейство участва в работата по пчелите. Родителите на моята съпруга Богомила продължават да ни помагат и да се занимават в хобито си. Децата ни също се включват, аз държа много на това. Те обаче са различни като характер – малкият ни син Борил (8 г.) обича да е вътре в пчелина, между кошерите, да върши реална работа. Докато големият, Камен (11 г.), се е специализирал в разпечатването на питите, ваденето на мед и посрещането на посетители, които са осиновили кошер от нас.

Малкият син на сем. Пътови, Борил
Малкият син на сем. Пътови, Борил / снимка: Николай

На какво искаш да научиш децата си?

Най-много искам да ги науча на трудолюбие, да знаят, че без труд нищо не се постига. Давам им пример с пчелите, как не спират да работят и да събират мед. През целия си живот една пчела обикаля хиляди цветчета и събира 1 лъжичка мед. За нас тя е просто 1 лъжичка мед, но за нея е целия ѝ живот.

Кое е най-ценното нещо, което научи, откакто отглеждаш пчели?

Винаги съм обичал природата, аз съм планинар човек. Докато не започнах да се занимавам с пчели, не си давах сметка дали лятото вали дъжд, дали има сняг през зимата, дали ще има градушки. Сега осмислям това, усещам как климатът се променя. Осъзнах какви големи вреди оказваме на природата.

Пчелен кошер
Пчелен кошер

Какво мислиш за каузата на „Истински мед“?

„Истински мед“ не са просто партньори, те са наши приятели! „Истински мед“ е най-хубавото нещо, което ни се случи в една много лоша пчеларска година. Това, което правим, се цени – и от екипа на „Истински мед“, и от хората , които решават да ни подкрепят, като осиновят кошер. Откакто работим с тях, ни се случиха много и все положителни неща.

Кое е безценно за теб?

За мен безценно е семейството. Най-щастлив съм, когато децата играят на двора, а пчелите жужат в пчелина.

Емил Пътов и неговата съпруга
Емил Пътов и неговата съпруга Богомила / снимка: Николай Димитров

Всеки, който реши да се включи в каузата, като регистрира на сайта своята Mastercard и осинови кошер или закупи мед до края на годината, ще има възможността да бъде скъп гост на Мария в Силивряк заедно с до трима свои близки и да се наслади на специална вечеря, приготвена от нея.

Кадри от ежедневието на семейство Пътови вижте в галерията:

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.